Herci Jaromíru Dulavovi jde o život! Myslel, že má chřipku. Teď musí na operaci srdce

Jaromír Dulava

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

20. února 2018 18:59

Herec Jaromír Dulava (57) má velké zdravotní problémy. Kvůli problémům se srdcem jej čeká operace, musel zrušit vše, co měl na nejbližší dobu naplánované.

Dulava kvůli problémům skončil v nemocnici, kde se dozvěděl velmi nepříjemnou diagnózu. Musí co nejdříve podstoupit operaci srdce! Kvůli tomu musel zrušit veškerá divadelní představení i další program. Kvůli nemocné srdeční stěně by totiž mohl i zemřít.

„Lála musí na operaci srdce,“ potvrdila deníku Aha! Herečka Martina Hudečková. Herci se prý nejdřív špatně dýchalo a občas ho pálilo na hrudi. Nejprve to vypadalo na onemocnění horních cest dýchacích či chřipku. Nakonec se ale ukázalo, že hercův stav je mnohem vážnější. Má totiž nemocnou srdeční stěnu, odborně řečeno trpí hypertrofickou kardiomyopatií.

Závažná nemoc se u Dulavy objevila v polovině ledna. S operací se podle informací deníku Aha! čeká na stabilizovaný zdravotní stav. 

Hypertrofická kardiomyopatie je onemocnění, které se projevuje zesílením části srdce, kvůli kterému se zmenší srdeční komory. Velmi často jej doprovází i nepravidelná srdeční činnost. Nejčastějším místem zesílení je mezikomorová přepážka,

U dvou třetin pacientů dochází vlivem tohoto zesílení a dalších faktorů k omezení výtoku krve z levé komory a do aorty a posléze do celého těla. To vede k těžké poruše funkce srdce s vážnými důsledky, mezi které patří srdeční selhání nebo závažné poruchy srdečního rytmu. Každý desátý pacient je ohrožen náhlou smrtí.

Témata: Jaromír Dulava nemoc