Katapult slaví 45 let. Historii skupiny poznamenala tragédie!

skupina Katapult

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. srpna 2020 18:47

Tisíce koncertů, sedm zlatých desek a jedna platinová, dvakrát Zlatý slavík a hity jako Hlupák váhá, Půlnoční závodní dráha, Lesní manekýn, Někdy příště či Vojín XY hlásí příchod. Ale také zákazy a omezení, nevraživost hudebních kritiků, zástupy věrných fanoušků a nečekané tragédie provázejí legendární skupinu Katapult již 45 let. Kapela byla oficiálně založena 7. srpna 1975 přejmenováním skupiny Mahagon na Katapult.

Výdrž kytaristy a zpěváka Oldy Říhy je úctyhodná. Z nejsilnější a nejznámější sestavy totiž zůstal sám. V roce 2007 nečekaně zemřel ve věku 61 let bubeník Katapultu Anatoli "Tolja" Kohout. Katapultem za dobu jeho existence prošlo několik bubeníků, stálé jádro vždy s kytaristou a zpěvákem Říhou tvořil baskytarista Jiří "Dědek" Šindelář, který zemřel v lednu 2009 dva dny po svých šedesátých narozeninách. V té době v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel "Káša" Jahn, který o měsíc později zemřel v nedožitých 60 letech, paradoxně v den, kdy Říha zahájil sérii vzpomínkových koncertů na "Dědka". Předčasně již dříve zemřeli i další bubeníci Katapultu, Jaroslav Kadlec a Milan Balcar.

Olda se ale z krize otřepal a v polovině roku 2009 představil nové spoluhráče, kterými se stali baskytarista Andy Budka, hudebník z Domažlicka a bývalý "Dědkův" technik, a bubeník Ondřej Timpl, kterého Oldovi doporučili kamarádi.

V době vzniku Katapultu Říha nebyl začátečníkem, ve skupině Františka Ringo Čecha doprovázel například Jiřího Schellingera nebo Viktora Sodomu. První singl (Půlnoční závodní dráha/Lesní manekýn) vyšel Katapultu na jaře 1976 a prodej desek ihned trhal rekordy a o dva roky později následovala první dlouhohrající deska, tzv. stříbrné album, které se skládá pouze z živých a syrově zahraných nahrávek. Katapult "rozděluje národ", píše tehdejší tisk. Zatímco jednoduché písně někdy i s naivními texty se staly vděčným soustem pro kritiky, ty samé písně zlidověly, stále vyprodávají koncertní sály a dodnes se hrají i u táborových ohňů. Soupeření Katapultu se skupinou Olympic bylo tehdy s nadsázkou srovnáváno s rivalitou Sparty a Slavie.

Poněkud problematická 80. léta Katapult zahájil veleúspěšnou deskou 2006, na které je asi nejslavnější hit skupiny Až. Přicházejí však zákazy a omezení, ale také pokles tvůrčí invence. Skalní fanoušci se jen těžko vyrovnávali se sólovou produkcí Říhy a plnou rehabilitaci znamenalo až album Rock de luxe (1986). V roce 1990 však Katapult přerušil po patnácti letech činnost, ale o tři roky později se vrátil v plné parádě.

Následující roky byly ve znamení změn bubeníků a v letech 1998 až 2004 za bicí usedl dokonce Dědkův syn Michal. Katapult také vydával další desky a v roli předskokanů si Olda a spol. zahráli před Deep Purple nebo Status Quo, tedy skupin, kterými je Katapult prý hodně ovlivněn.

"Nevzdávej to, Katapult musí žít dál!" psali fanoušci Oldovi po úmrtí "Dědka" a "Káši". A Olda své věrné fanoušky nezklamal. Hned v roce 2009 začal obnovený Katapult, který byl tehdy také uveden do síně slávy Akademie populární hudby Anděl, koncertovat a v roce 2010 vyšla nové sestavě deska Radosti života. V lednu 2012 Katapult dokonce rozezpíval zaplněné hlediště Nové scény Národního divadla v Praze. Koncertu v prostředí pro rockové muzikanty nezvyklém předcházela projekce dokumentu Rock života režiséra a scenáristy Jana Gogoly ml., který popisuje období, kdy musel Olda po úmrtí svých spoluhráčů v pokročilém věku začínat znovu.

Zatím poslední desku Kladivo na život vydali Katapult v roce 2016 a letos v dubnu natočili nový singl Zahrajem vám rokenrol!, který avizoval chystané nové album s názvem Nostalgia. Jeho přípravy stejně jako turné plánované od poloviny března narušila pandemie nového typu koronaviru.

Témata: skupina Katapult