Zemřel Miloš Nesvadba (†95)! Umělec a otec Michala z Kouzelné školky!

Miloš Nesvadba s Michalem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. července 2020 9:16

Ve věku 95 let zemřel člen Národního divadla a známý tvůrce ilustrací pro děti Miloš Nesvadba. Otec Michala, herce, mima a autora televizního pořadu Kouzelná školka, se proslavil i bohatou filmografií.

Herec a výtvarník Miloš Nesvadba, který se narodil 17. dubna 1925, byl podle svých slov posedlý kreslením a svými výtvory rozdal radost a rozvinul fantazii už u mnoha generací dětí. Své kresby s velmi charakteristickým rukopisem uplatnil v knihách, časopisech, divadle i v televizních pořadech. Docela obsáhlá je i jeho filmografie a až do vysokého věku patřil k hereckým bardům Národního divadla.

Pro nejmenší čtenáře ilustroval Nesvadba přes 50 knížek a řadu omalovánek. I mnozí dospělí si vzpomenou na Evičku a pejska Monoklíčka, postavičky svého dětství. Oblíbený byl rovněž Nesvadbův komiks Chytří psíci jezevčíci v časopise Čtyřlístek nebo kocour Damián. Jako "Pan malíř" hrál Nesvadba roky v televizních pořadech pro děti se Štěpánkou Haničincovou.

Kresbičky Nesvadba nosil do novin už v 16 letech: "A oni mi je kupodivu tiskli," říkal. Po válce už jako renomovaný kreslíř stál u zrodu dětské Mateřídoušky a Ohníčku, ale také humoristického Dikobrazu. Nesvadba je také dobrým karikaturistou, o čemž by mohli vyprávět jeho kolegové z divadla. Mnoho obrázků - občas i lechtivých, ale vždy vtipných - jim za více než 60 let na prknech Národního divadla i věnoval. S mnoha divadly jako výtvarník také spolupracoval.

S divadlem začínal Nesvadba jako dvacetiletý ve Studiu Národního divadla u režiséra Jindřicha Honzla, v roce 1948 přešel do činohry ND. Jeho doménou byly především role komické, v nichž těžil z výrazné mimiky, smyslu pro detail, zkratky a parodické nadsázky. Režisér Alfréd Radok si nicméně povšiml, že se za maskou komika skrývá bohatší rejstřík, a svěřil mu ve hře Ďábelský kruh postavu van der Lubbeho, obviněného ze zapálení Říšského sněmu.

Téměř až osudově Nesvadbu provázela Jiráskova Lucerna; postupně v ní ztvárnil vodníka Michala, Kláska, France i kněžnina sluhu Žána. Pěkné příležitosti dostal také v Hadriánovi z Římsů či Cyranovi z Bergeraku. Se Zlatou kapličkou se Nesvadba rozloučil až v červnu 2014, ve věku 89 let.

Nesvadbova filmografie je také docela obsáhlá. Jeho vzhled a naturel jej předurčoval spíše k menším rolím, "typům" a figurkám, které si diváci pamatují spíše vizuálně, ale často neznají jejich přesná jména.

Dobře známý je ale například jeho princ-ňouma ze slavné pohádky Pyšná princezna. Nesvadba si zahrál ve filmech Cirkus bude!, Hrátky s čertem, Florenc 13.30, Slasti Otce vlasti, Svatby pana Voka, Podivná přátelství herce Jesenia nebo Císařovy nové šaty.

Témata: Miloš Nesvadba úmrtí