Dagmar Havlová promluvila o filmu Havel: Tohle byste nečekali!

Havel (film) 14

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

21. července 2020 10:28

Dagmar Havlová krátce před premiérou promluvila o filmu Havel. Zpočátku se k němu stavěla rezervovaně, zdá se ale, že teď změnila názor!

Už za dva dny vtrhne do kin dlouho očekávaný film Havel na motivy životního příběhu Václava Havla, odehrávající se v letech 1968 až 1989. V hlavních rolích se objevili Viktor Dvořák, Anna Geislerová, Martin Hofmann, Barbora Seidlová, Stanislav Majer, Jenovéfa Boková, Adrian Jastraban a Jiří Bartoška.

„Portrét státníka nečekejte,“ varoval režisér Slávek Horák už během natáčení. Film Havel popisuje osobní život někdejšího českého prezidenta z jeho disidentských dob, ještě před tím, než se stal známou osobností.

Příběhu podle tvůrců dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou, která zemřela v lednu 1996.

Původně se zdálo, že Havlova druhá žena Dagmar není ze snímku o svém muži příliš nadšená. K filmu se stavěla velmi rezervovaně. - navzdory tomu, co o její reakci říkal režisér Horák. „Není pravda, že jsem nadšená ze scénáře, podle kterého se má točit celovečerní film o Václavu Havlovi, protože jsem ho nečetla. Četla jsem pouze v loňském roce první verzi scénáře, který naprosto popíral fakta a opíral se o víceméně nereálné příběhy,“ uvedla téměř na den před rokem na sociálních sítích Havlová.

Rok se s rokem sešel a někdejší první dáma na věc změnila názor! „Před téměř 2 lety mi dával režisér Slávek Horák číst 1 verzi scénáře filmu o mém manželovi. Před asi půl rokem jsem viděla film celý, bez nutných závěrečných prací. Byla jsem okouzlena skvělými výkony herců i režisérovým rukopisem,“ přiznala teď Dagmar Havlová.

Horákův snímek v ní vyvolal bouři emocí. „Byla jsem dojatá. Všechno, co jsem nemohla prožít a co znám z Vaškova vyprávění, se odehrávalo na plátně. Plnokrevný příběh. Zítra ho uvidím znovu. Běžte se podívat, stojí to za to. Film se jmenuje Havel,“ láká Čechy do kina Dagmar Havlová.

Témata: Dagmar Havlová Havel (film) Václav Havel