Karel Gott (†80) by slavil 81. narozeniny! HROB V OBLEŽENÍ!

Hrob Karla Gotta 13

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. července 2020 18:23

Památce zesnulého zpěváka Karla Gotta se dnes v den jeho nedožitých 81. narozenin přicházeli od rána poklonit fanoušci různých generací na hřbitov na pražských Malvazinkách. Na náhrobek, na jehož podobě Gottova manželka Ivana spolupracovala s akademickým architektem Jiřím Deýlem a inženýrem Pavlem Štruncem, mnozí z nich za zájmu zástupců médií položili kytky a zapálili přinesené svíčky.

"Karel byl náš guru, dodnes poslouchám jeho písničky. Vzpomínám na něj jako na vynikajícího společníka, který se dokázal bavit s každým," řekla novinářům zpěvačka Šárka Rezková, která se s Gottem znala díky svému zesnulému manželovi, hudebníkovi Jiřímu Brabcovi.

Gott zemřel loni 1. října před půlnocí ve své vile na pražské Bertramce. Léčil se s akutní leukemií. Legendě české populární hudby, která ovlivnila několik generací posluchačů, bylo 80 let. Fanoušci se mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49.000 lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, kam dorazili příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. Tento den byl zároveň dnem státního smutku.

Pietním místem se ihned po oznámení zpěvákova úmrtí stala spontánně pražská Bertramka, kde zpěvák dlouhá léta žil. Lidé tam řadu dní nosili svíčky, květiny, fotografie a další předměty. Dary ulici u vily zcela zaplavily.

Ke Gottově hrobu dnes zamířili lidé nejen z Prahy. "Využila jsem prázdniny a přijela jsem ukázat místo posledního odpočinku mého milovaného zpěváka své vnučce," řekla ČTK Helena Kazdová z Plzně. Právě tam se Gott 14. července 1939 narodil.

Na náhrobku byla také čerstvá kytice se vzkazem s "pusou do nebe" od Gottovy rodiny. Na ceduli chybělo jméno jeho nejstarší dcery Dominiky, která není s ostatními rodinnými příslušníky v kontaktu. Kytici s trikolórou a stuhou s nápisem Prezident republiky Miloš Zeman přinesl k hrobu v ranních hodinách zástupce Pražského hradu. Prezident letos 28. října Gottovi udělí in memoriam Řád bílého lva. Některá média spekulovala o návštěvě premiéra Andreje Babiše (ANO). "Osobní účast u hrobu mistra neplánuji, tam bude jistě dost jeho fanoušků a rodina, kteří nebudou v takový den na politika zvědaví," napsal Babiš rozhlasové stanici Frekvence 1. "Výročí narození Karla Gotta si připomenu vzpomínkou na něj a tím, že se pustím některé jeho písně, které jsem měl rád," dodal.

Z významných osobností je na pražských Malvazinkách pohřben například československý prezident Antonín Novotný, objevitel krevních skupin Jan Janský nebo spisovatelé Jakub Arbes a Ondřej Sekora.

Swingový zpěvák Jan Smigmator dnes svým příznivcům nabídl singl a videoklip Měsíční řeka. "Vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první rozhlasovou nahrávku Karla Gotta, rozhodl jsem se mu ji věnovat jako své osobní poděkování," uvedl. Tvůrci celovečerního dokumentárního filmu o Karlu Gottovi dnes symbolicky zveřejnili první záběry. Do českých kin snímek s názvem Karel vstoupí 15. října 2020.

Témata: Karel Gott