Hvězda diskoték Michal David: Co má společného s Naganem?

Reprezentační ples prezidenta ČR (1.2.2019): Přítomným zahrál například Michal David 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. července 2020 18:13

Zpěvák, skladatel a hudební producent Michal David patří k nejúspěšnějším tuzemským popovým hitmakerům. Kariéra hudebníka přezdívaného jako "král diskoték" poprvé kulminovala již v 80. letech. Po pádu komunistického režimu se sice někdejší nadaný jazzman stáhl do ústraní, odkud se ale v plné síle vrátil po vítězství českých hokejistů na olympijském turnaji století v Naganu. David, který se narodil 14. července 1960, v současnosti sklízí úspěchy jako producent a autor muzikálů.

Za svoji kariéru David složil přes 600 písní a prodal více než 3,5 milionu desek. Na kontě má muzikálové tituly Tři mušketýři, Kleopatra, Mona Lisa nebo Mata Hari, proslavil se ale hlavně jako interpret diskotékových hitů Nenapovídej, Nonstop, Poupata či Discopříběh. Hudebníka, který se narodil jako Vladimír Štancl do cirkusového rodu Kludských, objevil v půli 70. let jako nadějného jazzmana známý impresário František Janeček.

Davidovu kariéru odstartovalo v roce 1981 vítězství v soutěži Intertalent. Jako jeden z mála se dokázal rozejít s manažerem Janečkem - který ho původně přijal jako klávesistu pro Janu Kratochvílovou - a postavit se na vlastní nohy, už v roce 1988 měl vlastní studio.

Na začátku jeho kariéry byl přitom jazz. Jako malý pobýval s matkou nějakou dobu v Itálii, kde chodil do klášterní školy nedaleko Verony. "Matka představená ve mně objevila talent a brzy jsem místo ní hrál při mších na harmonium," vzpomínal na muzikantské začátky. Později studoval na pražské konzervatoři a podle pamětníků patřil k největším talentům české jazzrockové scény.

Založil formaci Čtyři, se kterou v roce 1976 získal cenu pro hudebníka roku na Pražských jazzových dnech. Zároveň ho ale zlákala populární hudba. Kritika tehdy hovořila o zradě talentu, David ale svůj žánrový přestup dnes vysvětluje jednoduše. "Mám totiž krátké prsty, takže na klávesách vezmu maximálně oktávu. A v jazzu potřebujete mít v levé ruce větší rozsah," přiznal. Autor spartakiádní skladby Poupata z roku 1985 se často potýká i s narážkami na působení za socialismu. "Já si myslím, že žádný komunistický prominent nejsem. Jenom jsem dělal muziku, která se líbila tehdy a líbí se i teď," reagoval na to David, jehož hudba zněla také ve filmech Vítr v kapse, Láska z pasáže, Kamarád do deště či Discopříběh 1 a 2.

Počátkem 90. let byl David podobně jako řada dalších známých umělců předchozí dekády trochu mimo dění. Autor řady výrazných, většinou pomalých melodií tehdy pracoval pro Ivetu Bartošovou i Karla Gotta. Restart kariéry zažil po vítězství českých hokejistů na OH v Naganu 1998, kdy spolu s mnohatisícovým davem vítal na Staroměstském náměstí vítězné hokejisty písní nazvanou Správnej tým složenou přímo pro tuto příležitost. V téže době přispěl také k velkému comebacku zpěvačky Heleny Vondráčkové, pro kterou složil hit Dlouhá noc.

David, který patřil také k hlavním hvězdám předvolební kampaně ČSSD, před deseti lety na narozeninovém koncertu v O2 areně pokřtil speciální box s dvěma CD a DVD s názvem 50, který obsahuje největší hity jeho dlouholeté kariéry. Zcela nezanevřel ani na jazz a před lety začal jako host vystupovat s Pavlem J. Rybou & The Fish Men v jazzových klubech.

V roce 2012 své známé písně Největší z nálezů a ztrát, Každý mi tě lásko závidí, Je to blízko, Pár přátel nebo Nenapovídej natočil za doprovodu symfonického tělesa a v nových instrumentacích. Projekt s názvem Classic představil i na turné v divadelních a koncertních sálech.

Na textech někdejších písní Michala Davida, Františka Janečka či Zdeňka Bartáka je postavené muzikálové představení Děti ráje, které se hrálo v letech 2009 až 2014 a nyní by se mělo vrátit do Prahy. V roce 2018 obdržel David od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

David je ženatý s bývalou tenistkou Marcelou, rozenou Skuherskou. Má dceru Kláru a nemanželského syna Petra. Jeho mladší dcera Michaela zemřela v roce 2000 na leukemii.

Témata: Michal David