Michal David oslaví šedesátiny: Za tenhle dar je vděčný!

Michal David s dárkem pro Karla Gotta 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

12. července 2020 21:13

Tvůrce hitů Nenapovídej, Nonstop či Diskopříběh Michal David slaví letos 40 let na hudební scéně a 60. narozeniny, které připadají na 14. července. Pražský rodák považuje za úžasné, že je o jeho koncerty stále zájem. "Cítím pokoru a vděk za ten dar," uvedl David, vlastním jménem Vladimír Štancl, v rozhovoru s ČTK.

"Samozřejmě je za tím práce a výsledek toho, že člověk jen neseděl doma. Já už makám dokonce čtyřiačtyřicet let, protože do skupiny Kroky Františka Janečka jsem vstoupil v šestnácti. Ale čtyřicet let vystupuju jako zpěvák. Je nádherné, že můžu tak dlouho dělat práci, která mě nejen skvěle živí, ale pořád baví," řekl Michal David.

Kvůli pandemii koronaviru David své dva červnové narozeninové koncerty v pražské O2 areně přeložil na 29. a 30. září. Již nyní je prodáno přes 30.000 vstupenek. Mezi hosty budou Lucie Vondráčková, Leoš Mareš nebo kapela Verona. "Z Itálie by měla přiletět zpěvačka Kiara, ale nevím, jestli kvůli problémům s koronavirem pustí z Ameriky skupinu Village People. Snad to vyjde," uvedl.

Davidova kariéra je čtyři desítky let nepřerušená, přestože na přelomu 80. a 90. let na čas zmizel ze scény. "V roce jsme 1988 jsem svoji tehdejší skupinu Allegro přepustil Heleně Vondráčkové a měl jsem čtyřletou koncertní pauzu, kdy jsem dělal ve svém studiu. Natáčeli u mě třeba Vilda Čok, Visací zámek a další rockové kapely. Ale v roce 1992 se mi začali hlásit majitelé diskoték a zvát mě na vystoupení," vzpomínal.

Velký zlom a návrat Davida na výsluní populární hudby nastal v souvislosti s úspěchem českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu. "I ti, kteří mě nemuseli, si řekli, že moje písničky nebudou asi tak blbé, když si je hrají hokejisté v kabině. A třeba Dominik Hašek označil Pár přátel za svoji nejoblíbenější. Sportovci mají moji muziku rádi, je taková odlehčující a pozitivně člověka naladí," sdělil David, který uspěl i se svými muzikály a v letech 2010 a 2015 zaplnil s akcí Mejdan roku pražskou O2 arenu.

Témata: Michal David