Česko před 20 lety PŘIŠLO O LEGENDU! Vladimíra Ráže proslavily pohádky!

Vladimír Ráž a Alena Vránová ve filmu Pyšná pricenza

Autor: ČTK

3. července 2020 21:17

Herce Vladimíra Ráže, který zemřel 4. července 2000 jen pár dnů po 77. narozeninách, proslavila role hodného krále Miroslava ve veleúspěšné Pyšné princezně. Pohádkové hrdiny ztvárnil také ve snímcích Byl jednou jeden král a Hrátky s čertem, jeho herecký záběr byl však mnohem širší.

Dlouhá léta byl obsazován do charakterních rolí v Národním divadle a působil v dabingu. Nezapomenutelně namluvil například Old Shatterhanda v sérii filmů o Vinnetouovi.

Rodák z Nejdku se za protektorátu zapsal na konzervatoř, školu však nacisté záhy zavřeli, podobně jako medicínu, kterou chtěl původně studovat. Absolvoval tedy až v roce 1947 a brzy se stal jedním z nejpopulárnějších herců.

Dlouholetý člen činohry Národního divadla se objevil v řadě historických filmů i seriálů: Hříšných lidech města pražského, F. L. Věkovi, Sňatcích z rozumu, ale i 30 případech majora Zemana. Děti dobře znají jeho hlas z Pohádek o mašinkách.

Vladimír Ráž byl celkem třikrát ženatý, jeho druhou ženou byla Alena Vránová, Krasomila z Pyšné princezny, do které se zamiloval právě při natáčení slavné pohádky. V každém manželství se mu narodilo po jednom dítěti - nejstarší syn Martin a poté dcery Markéta a Veronika.

Témata: Vladimír Ráž