Jiří Strach je v šoku: Svět se zbláznil! Bůh jako běloch? To je ohavné!

Strach, Jiří  (režisér) 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

30. června 2020 10:02

Režisér Jiří Strach jen nevěřícně zírá na to, co se děje kolem současných i starších hollywoodských filmů! S nadsázkou varuje, že by se cenzura a kritika mohla dotknout i jeho filmů - například pohádky Anděl páně!

V Americe se neustále rozrůstá seznam „problematických filmů“. Prestižní magazín Variety mezi ně nově zařadil i Forresta Gumpa, Indiana Jonese nebo Pravdivé lži. Z nedávno natočených se do seznamu dostal film Tenkrát v Hollywoodu od Quentina Tarantina.

Podle Stracha by se teoreticky mohly dostat do problémů i některé české filmy – a top i ty jeho!„Nejvyšší čas probrat se i českými filmy. Kupříkladu v AP je Bůh zobrazen jako běloch! To je ohavné, jak jsem jen mohl?!“ rýpnul si na twitteru režisér sám do sebe a svého filmu Anděl páně.

V jeho pohádkové sérii vystupuje mimo jiné čert Uriáš v podání herce Jiřího Dvořáka. „Naštěstí ho hraje taky běloch... Ale je fakt, že mu Anděl říká “kyblíku špíny,” což by mohlo být pro někoho urážlivé...“ baví se Strach.

K problému korektnosti a cenzury ve filmu se vrátil i v rozhovoru pro Novinky. „Jestli prestižní časopis Variety, který všichni v branži čtou, začne sestavovat žebříček takzvaně nekorektních filmů pro dnešní dobu, zařadí do seznamu pecky typu Forrest Gump, tak mám pocit, že se svět skutečně zbláznil. A nejenom u nás,“ kroutí hlavou filmař.

Podle Variety je Forrest Gump snímek blahosklonný k lidem s AIDS a vietnamským veteránům. Dále je prý nepřátelský k aktivistům, protestujícím a undegroundové kultuře. Navíc je milovaná hlavní postava, kterou ztvárnil Tom Hanks, pojmenovaná podle člena Ku Klux Klanu.

Témata: Jiří Strach (režisér) filmy Hollywood cenzura