Ondřej Brzobohatý: Poštěstilo se mu být u toho!

Ondřej Brzobohatý 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

14. června 2020 20:20

Až teď vyšlo najevo, že se Ondřeji Brzobohatému loni poštěstilo být u jedné opravdu zajímavé události. Populární skladatel a hudebník asistoval jednomu slavnějšímu kolegovi.

Ondřej Brzobohatý si velice vážil Karla Gotta (†80), také pro něj napsal skladbu. Poslední službu udělal legendárnímu zpěvákovi loni v létě. Jak prozradili lidé z litoměřického muzea, podílel se na získání otisku Mistrovy dlaně.

Kurátor Alexandr Huňát uvedl, že za účasti skladatele a jeho manželky Taťány proběhlo sejmutí otisku. Brzobohatý a jeho žena dostali instrukce, jak správně ruku do hmoty obtisknout, aby vynikly všechny specifické rýhy a výsledný otisk byl autentický.

Otisk dlaně, na níž jsou vidět díky propracované technologii sebemenší detaily, sklář Jan Huňát dotvořil tak, že nad palec a ukazováček ruky vybrousil precizně zpracovaného slavíka. Celý výtvor podtrhuje vyrytý Gottův podpis.

Otisk byl dokončen až letos na jaře, tedy několik měsíců po smrti Mistra. Nyní už si ho zájemci mohou prohlédnout v Muzeu křišťálový dotek na Mírovém náměstí v Litoměřicích.

Témata: Ondřej Brzobohatý