Karel Gott a jeho "poprvé"? Podívejte se, jak zabodoval!

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. června 2020 18:13

Zesnulý zpěvák Karel Gott zažil v kariéře několik prvenství. Ať už jde o první vystoupení v televizi, první duet nebo první zahraniční album. Podívejte se na některé milníky jeho života.

V roce 1960 poprvé účinkoval v televizi, v programu k 15. výročí osvobození Československa. V roce 1961 absolvoval s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu první zahraničí zájezd do Polska.

V roce 1962 nahrál duet s Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik - první Gottova gramodeska. V roce 1969 absolvoval první z více než 50 samostatných turné po Německu; týž rok získal první Zlatou desku Polydoru za album Die Goldene Stimme aus Prag.

V roce 1983 vyšlo album ...a to mám rád, na němž Gott otextoval svou první (a poslední) píseň Text k téhle písni jsem psal já.

Jeho diskografie čítá na tři stovky alb, vydaných v tuzemsku i v zahraničí. První LP Zpívá Karel Gott vyšla v roce 1965 u Supraphonu, který rok nato vydal i Gottovu první desku v angličtině The Golden Voice of Prague (Zlatý hlas z Prahy).

První singl v němčině Weißt du wohin pak vyšel v roce 1967 u německé firmy Polydor, která první Gottovu LP s názvem Die Goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy) vydala v roce 1968. Zpěvákovy desky vyšly i u dalších zahraničních firem, například v USA u Paramount Pictures.

Témata: Karel Gott