Jan Hrušínský má 65 let: Hrát začal v pěti, dnes poutá pozornost kritikou vlády!

Jan Hrušínský 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. června 2020 21:56

Herec, režisér a také divadelní principál Jan Hrušínský, který se narodil 9. června 1955, je pokračovatelem slavného uměleckého rodu, jeho předci se divadlu věnovali už v první polovině 19. století. Jan - syn jednoho z nejvýraznějších českých poválečných herců Rudolfa Hrušínského - se pak na jevišti objevil už v pěti letech, později se uplatnil také ve filmu a dnes je už šestnáctým rokem šéfem vlastního pražského Divadlo Na Jezerce.

Hrušínského zájem přitom přesahuje divadelní obor, je také velkým kritikem současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Ne u všech lidí ale jeho názory padají na úrodnou půdu. Začátkem března se například na internetu ostře pustil do Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli opatřením zavedeným kvůli šíření koronaviru, které podle Hrušínského budou mít likvidační dopad na malé fungující firmy. Za své emotivní prohlášení ale sklidil kritiku a později se omluvil.

Jeho divadlo přitom patří mezi malé a fungující projekty, do obnoveného sálu na pomezí Nuslí a Pankráce se během let publikum naučilo chodit. "Splněný sen" Hrušínského otce nabízí činoherní repertoár od klasiky až po moderní dramata a komedie. "Nechceme, aby odtud divák odcházel s pocitem, že si musí pustit plyn," vysvětlil Hrušínský repertoár. Mezi nejúspěšnější představení patří Paní plukovníková s Jiřinou Bohdalovou či Zahraj to znovu, Same v režii Ondřeje Sokola.

Pražský rodák absolvoval konzervatoř a v roce 1976 začal hrát v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, kde se seznámil s o dva roky mladší kolegyní Miluší Šplechtovou. Tu si později vzal a má s ní dvě dcery Barboru a Kristýnu, která je také herečkou. Od 80. let působil Hrušínský v řadě pražských divadel, včetně Divadla Na zábradlí či Národního divadla. V roce 2002 založil Divadelní společnost Jana Hrušínského, o dva roky později pak zakotvil ve vlastním sále na Jezerce.

Hrušínského tvář znají také filmoví a televizní diváci, jeho asi nejznámější rolí je přitom Honza v pohádkové komedii Dívka na koštěti (1971). Hrál také v pohádce Jak se budí princezny (1977), romanci Lásky mezi kapkami deště (1979), komedii Konec starých časů (1989) či dramatu Habermannův mlýn (2010). Zahrál si i v řadě seriálů, z těch novějších to jsou například Místo v životě, Cukrárna, První republika či Všechny moje lásky. V roce 2003 mu vyšla sbírka fejetonů Vážně jste to nečetli?

Témata: Jan Hrušínský