Tohle dělal Karel Gott tři měsíce před smrtí! Atmosféra byla zvláštní, vzpomínají svědci!

Karel Gott 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. června 2020 19:05 | Aktualizováno: 10. června 2020 11:27

Muzeum Křišťálový dotek v Litoměřicích vystavilo otisk ruky Karla Gotta. Litoměřický sklář získal otisk zpěváka tři měsíce před jeho smrtí. Následně jej přetvořil do křišťálové podoby. ČTK o tom dnes informovala Iveta Hejduková z odboru cestovního ruchu litoměřické radnice.

Zprostředkování osobního kontaktu s Karlem Gottem nebylo jednoduché. Po třech letech vyjednávání se setkání uskutečnilo v červenci 2019. "Nakonec se tak stalo při příležitosti oslav životního jubilea pana Gotta, jeho 80. narozenin. V tu dobu se již jeho zdravotní stav horšil a kolem celé události panovala zvláštní, zastřená atmosféra. Sejmutí otisku tak proběhlo za účasti herce a skladatele Ondřeje Brzobohatého a jeho partnerky Taťány Kuchařové," uvedl kurátor výstavy Alexandr Huňát.

Sklář Jan Huňát byl u této akce přítomen a daný okamžik si zdokumentoval. Brzobohatý s Kuchařovou dostali instrukce, jak správně ruku do hmoty obtisknout, aby vynikly všechny specifické rýhy a výsledný otisk byl autentický.

Koncipování výsledné podoby díla již záleželo na fantazii skláře. Otisk dlaně, na níž jsou vidět díky propracované technologii sebemenší detaily, sklář dotvořil tak, že nad palec a ukazováček ruky vybrousil precizně zpracovaného slavíka. Celý výtvor podtrhuje vyrytý Gottův podpis.

Vedle nového otisku mohou návštěvníci muzea vidět odlitek ruky Jaromíra Jágra, Václava Havla, Nicolase Wintona, Petera Sagana, Arnošta Lustiga a dalších. "Dalším snem mého syna Jana je odlitek ruky našeho nejlepšího judisty a olympijského vítěze Lukáše Krpálka, tím největším pak otisk papeže katolické církve Františka," uvedl Alexandr Huňát.

Otisk Karla Gotta dokončený letos na jaře a další otisky si mohou zájemci prohlédnout denně kromě pondělí v Muzeu křišťálový dotek na Mírovém náměstí.

Témata: Karel Gott