Karel Šíp dlouho nevěděl, kdo je! Pak přišlo velké odhalení!

Karel Šíp ve svém pořadu Všechnopárty 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. června 2020 9:54

Až v roce 2013 se Karel Šíp dozvěděl o svých kořenech, to díky televiznímu pořadu Tajemství rodu. Jeho otec Karel Hugo zpočátku vyrůstal u pěstounů, k vlastní matce se vrátil až na prahu puberty. Byl totiž nemanželské dítě - a jak se ukázalo při natáčení, jeho otcem byl obchodník židovského původu Benno Bächer.

Ten těsně před okupací stačil opustit Československo, po něm se podařilo uniknout i jeho synům. Šíp tak zjistil, že má v Americe dva strýčky.

Jako dítě Šíp díky otci přilnul k divadlu a v patnácti letech dostal první velkou roli ve hře Vojín královny Madagaskaru. Slibnou hereckou kariéru ale vyměnil za filmovou průmyslovku v Čimelicích, a po vojně, kde hrál s bigbítovou kapelou Stíny, zamířil do televize. K práci produkčního přidal psaní scénářů a nakonec se objevil také na obrazovce.

Začínal s klipovým pořadem Hitšaráda, který moderoval spolu se skladatelem a dlouholetým spolupracovníkem Jaroslavem Uhlířem. Oba později bavili diváky v Galasuperšou nebo Šarádě až do začátku 90. let. Na obrazovku České televize se Šíp v roce 2005 vrátil, předtím slavil téměř deset let úspěchy na Nově jako protagonista talkshow Horoskopičiny, Skopičiny nebo Paškál.

Jeho vášeň k fotbalu mu pomohla vytvořit fotbalovou hymnu s refrénem "Už jsme tam, už jsme tam, český fotbal žije, vzhůru, vzhůru, vzhůru do Anglie," který napsal před památným Eurem 1996. Dal peníze na přežití Klokanů a mezi jeho oblíbené pořady patří seriál Okresní přebor.

V roce 2018 Šíp napsal napsal knihu fejetonů s názvem Karneval paměťových buněk, kde vzpomíná na své dětství hereckého dítěte. Také několikrát moderoval anketu TýTý. Po republice jezdí se svými scénkami v rámci představení Minipárty.

Jeho umělecké sklony se přenesly i na jeho mladšího syna, který hraje na kytaru a klavír. Má ho s druhou manželkou Ivou. S tou se seznámil v roce 2001 na jednom televizním natáčení, kdy byl Šíp ještě ženatý se zpěvačkou Marcelou Holanovou. Manželství, ze kterého má staršího syna Karla, tehdy ale už směřovalo k rozvodu.

Témata: Karel Šíp