Petr Muk: 10 let od tragické smrti! Proč se jeho život zlomil v roce 1985?

Muk, Petr

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. května 2020 17:55

Zpěvák, skladatel a hudebník Petr Muk, který tragicky zemřel před deseti lety, 24. května 2010, ve věku 45 let, proslul jako frontman skupin Oceán a Shalom. Později se vydal na úspěšnou sólovou dráhu, během níž natočil hity Loď ke hvězdám, Neusínej, Tančíš sama, Ty a já a další.

Jeho tenorový romantický hlas byl dlouhá léta nezaměnitelnou součástí české populární hudby. Všechna jeho alba dosáhla zlatých či platinových prodejů, v letech 2002 a 2003 byl stříbrným Českým slavíkem, o rok později skončil na třetí příčce.

Rodák z Českého Krumlova působil od svých 15 let v různých punkových a undergroundových kapelách. Zlomem v jeho kariéře bylo v roce 1985 založení dnes kultovní syntezátorové skupiny Oceán, jejíž popularita se vymykala českým zvyklostem a která zabodovala hned svým prvním singlem Ráchel. V prosinci 1989 Oceán vystupoval jako předkapela Erasure na turné po Velké Británii.

Po odchodu od Oceánu a "nástupnického" Shalomu se Muk dal na sólovou dráhu a vydal pět studiových alb. Již první sólové album z roku 1997 s hitem Loď ke hvězdám ale Muka vrátilo na špičky hitparád. Proslul také řadou originálních coververzí - už se Shalomem nahrál baladu Bon soir, mademoiselle Paris od skupiny Olympic, v pozdějších letech přezpíval mimo jiné Stín katedrál z repertoáru Václava Neckáře či Zrcadlo Karla Černocha. Vystupoval také v muzikálech (Rusalka, Johanka z Arku, Galileo, Golem).

Petr Muk o sobě říkal, že je melancholikem a introvertem. Rád četl, zajímal se o filozofii a esoteriku. Jeho smrt označila policie za nešťastnou náhodu, podle médií se zpěvák, jenž dlouho trpěl maniodepresivní psychózou (dnes označovanou za bipolární poruchu), předávkoval léky, na které požil větší množství alkoholu.

Témata: Petr Muk