Fanánek ze Tří sester vynadal Čechům: Jste stádo!

Lou Fanánek Hágen 5

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

19. května 2020 15:01

Skladatel, textař, zpěvák a frontman skupiny Tři sestry František Moravec alias Lou Fanánek Hagen se u Martina Veselovského rozvyprávěl o Češích a koronaviru. Podle něj se občané nosící roušky chovají jako stádo, všemu se podle něj podřídili až příliš snadno.

Fanánek je rebel nejen na pódiu. Na rozhovor do DVTV přišel bez roušky. Zdůvodnil to tím, že mu dělá špatně, prý v ní nemůže dýchat. Není to prý ale jediný důvod. „Přijde mi to úplně jako zotročení. Přijde mi to jako v pravým slova smyslu náhubek. Vrchnost zkouší jestli teď lidi budou nosit hadr na puse a jestli jo, tak pak si můžeme dovolit už úplně všechno,“varuje hudebník.

On sám se prý ale podřídit odmítá! „Já mám svůj rozum a ten mi říká, že je to úplná blbost,“ tvrdí Fanánek. Dokonce kvůli tomu přestal chodit do obchodu. Tam by se totiž musel hádat a roušku si nakonec nasadit.

Češi se podle něj chovají jako státu, každý hlídá každého. „To, že řekli 'moje rouška chrání tebe a tvoje chrání mě‘, to je takový hezky pionýrský, svazácký,“ vysvětloval Veselovskému s tím, že policie má teď zjednodušenou práci.

„Já jsem v této chvíli poprvé zrozpačitěl z českýho národa, který jsem vždycky strašně obdivoval, že si v tom, co říká vrchnost, dokáže najít svoji cestu, ale zjistil jsem, že lidi tomu většinou věří,“ diví se. Roušky by podle něj jen doporučené, ale rozhodně ne povinné.

Fanánek navíc nevěří, že by byl koronavirus tak nebezpečný, jak někteří tvrdí. Navíc nevěří ani vládě. „Celej svět se zbláznil,“ kroutí hlavou známý rocker. I čísla podle něj ukazují, že podle oficiální definice nejde ani o epidemii, natož pandemii. „Proč ze mě dělají blbce. Tak ať lžou důsledněji, ať řeknou, že máme nakažených 240 tisíc. Pak začnu věřit tomu, že je to epidemie a začnu se bát,“ uvedl.

A proč tedy vláda jedná tak, jak jedná? Zpěvák je přesvědčen, že všechna přijatá opatření vyhovují právě vládě, protože proti ní lidé teď nemohou demonstrovat. I proto je připraven je bojkotovat. Mluví třeba o pořádání koncertů v bytech, řvaní bez roušek a popíjení. Rozestupy na koncertech podle něj nemůžou fungovat, při první písničce budou lidi dupat po rouškách a stát pod pódiem.

„Jako byli komunisti, tak teď jsou koronisti. Změnilo se pár písmenek, ale jinak je to hodně podobný. Oni teďka půjdou nahoru v systému tím udáváním a tak. Oni věří v koronismus,“ směje se Fanánek. Dodává, že chránit by se měli hlavně ti nemocní, kteří by měli nosit respirátory, ostatní by ale měli dál normálně žít.

Témata: Lou Fanánek Hágen Koronavirus Martin Veselovský