Miloslav Stingl (†89): Mohl být jako Karel Gott, ale…!

Miloslav Stingl 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. května 2020 9:06

Miloslava Stingla zaměstnávaly úplně jiné věci než legendárního zpěváka Karla Gotta, slavný spisovatel a cestovatel přesto jednou uvedl, že klidně mohl být jako Mistr. Proč se rozhodl jít vlastní cestou?

Na den přesně před týdnem zemřel v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let slavný spisovatel a cestovatel Miloslav Stingl, člověk, který si bez sebemenších pochyb zaslouží naši úctu, podobně jako třeba legendární zpěvák Karel Gott (†80). Právě srovnání s Mistrem použil Stingl v jednom ze svých rozhovorů.

„Nikdy jsem neměl žádného sponzora, na všechny výpravy jsem si musel vydělat. Mohl jsem si postavit vilu třeba jako Karel Gott, ale to bych neměl na cestování, a tudíž bych nemohl psát další knihy,“ vysvětlil před lety časopisu Reflex.

Knihy ho proslavily v zahraničí podobně, jako již zmiňovaného Gotta zpěv. Podle České knihy autorů byl nejpřekládanějším tuzemským knižním autorem, vyšlo mu více překladů než jeho oblíbenému Karlu Čapkovi.

Podle dostupných informací dokonce procestoval více zemí než Hanzelka se Zikmundem, další dva naši slavní cestovatelé. Stingl navštívil 150 zemí světa a ze svých cest vytěžil materiál pro mnoho cestopisných televizních dokumentů a více než 40 knih.

Témata: Miloslav Stingl