Láďa Kerndl: O co připravila "českého Sinatru" vážná nemoc?

Ladislav Kerndl 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

16. května 2020 21:57

Dnes slaví půlkulaté 75. narozeniny zpěvák Láďa Kerndl, který má za sebou opravdu bohatou kariéru. Dodnes ho však možná mrzí, že ho zdravotní problémy připravily o jednu velmi oblíbenou práci.

Jazzovému a swingovému zpěvákovi Vladimíru "Láďovi" Kerndlovi, který se narodil 16. května 1945 v Brně, se někdy říká "český Sinatra". Vyučený nástrojář vystudoval průmyslovku a také klavír na hudební škole. K muzice měl přitom blízko od dětství, k houslím postupně přidal řadu dalších nástrojů, nakonec ho ale nejvíc živil jeho hlas. 

Už v 15 letech stál u vzniku trampské osady Tomahawk, složené ze samých muzikantů a zpěváků, o dva roky později získal angažmá v recitálu zpěvačky Ljuby Hermanové v divadle Večerní Brno. A hudbě se nepřestal věnovat ani během vojenské služby.

Po návratu z vojny se dal na dráhu profesionálního zpěváka, původně v orchestru Termiti kapelníka Jaroslava Řehánka, později přešel do kapely Leona Slezáka, se kterou od začátku 70. let vystupoval na výletních lodích. 

Kerndlovu kariéru na mořích a oceánech ukončila v roce 1994 vážná nemoc, po zotavení už zůstal doma, kde vystupoval se známými českými kapelami. Občas také s dcerou Terezou, která začínala v triu Black Milk. Syn Robert působí v politice, nyní je náměstkem brněnské primátorky.

Témata: Ladislav Kerndl