Oslavenec Jan Saudek šokuje: Oznámil KONEC!

Jan Saudek 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. května 2020 15:00

Už mohl být v klidu dávno v důchodu, ale Jan Saudek fotil dál, nedávno se podílel na jedné ekologicky zaměřené kampani. V den pětaosmdesátin ale všechny překvapil, když zničehonic oznámil konec.

Včera oslavil již 85. narozeniny asi nejslavnější český fotograf Jan Saudek, ostatně jeho životní příběh posloužil i jako předloha pro film Fotograf, což hovoří samo za sebe. Na internetové encyklopedii Wikipedia je zase uvedeno, že jeho umělecké vyjádření „zlidovělo“.

Právě v těchto dnech byla zveřejněna kampaň Naše planeta Asociace společenské odpovědnosti na podporu boje proti změně klimatu. Pózovali mu např. Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec. Teď ale hrozí, že patřili k posledním lidem, kteří mu stáli před objektivem.

„Všechno, co jsem chtěl fotkou říct, jsem už řekl. S fotografováním je konec. Mám teď jinou lásku, která mě bere za srdce,“ řekl webu blesk.cz. Teď se prý hodlá věnovat jinému uměleckému oboru. „Nic dělat neumím a malování mě teď činí šťastným,“ dodal.

Vyznamenání za své celoživotní dílo se Saudek dočkal už loni, když na státní svátek 28. října dostal od prezidenta Miloše Zemana spolu s dalšímu 26 lidmi získal medaili Za zásluhy.

Témata: Jan Saudek