Karel Gott (†80): Za jeho úspěchem stojí Karel Šíp?!

Karel Šíp ve svém pořadu Všechnopárty 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. května 2020 13:44 | Aktualizováno: 9. května 2020 21:11

Zesnulý zpěvák Karel Gott se stal legendou díky písním, které zná nejen celé Česko. Hity, které nazpíval, jsou ale v mnoha případech dílem někoho jiného. Velkou měrou se na slávě Mistra podílel například Karel Šíp.

Lady Carneval, Trezor, Kávu si osladím nebo Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš? jsou nestárnoucí hity, kterými se Gott proslavil i v zahraničí. Paradoxem ale je, že on sám téměř žádnou píseň nenapsal a nesložil.

Jednou z mála, na kterých se podílel, je song Trezor (1964). Kromě něj za písní stojí Ladislav Štaidl a text napsal Rostislav Černý. Zmíněná Lady Carneval vznikla v roce 1968 a hudbu k ní složil Karel Svoboda a text Jiří Štaidl. Málokdo ale ví, že jde o jeho nejznámější píseň na světě. Byla totiž přeložena a přezpívána v šestatřiceti jazykových mutacích.

Velmi populární písní je také Kávu si osladím (1972). Na ní se podíleli oba bratři Štaidlovi, Ladislav se postaral o hudbu a Jiří o text. Gott má na kontě ale i mnoho hitů, které nejsou slavné pouze u nás, nýbrž i v Německu, kam byly přezpívány, například Kdepak ty ptáčku hnízdo máš (1973) nebo Včelka Mája (1976).

Další z jeho slavných písní ve skutečnosti vůbec nejsou jeho. Stokrát chválím čas (1979) je převzatá píseň Sometimes We Touch od kanadského zpěváka Daniela Hilla. Když milenky pláčou (1982) původně nazpíval americký zpěvák John Denver pod názvem Annie’s Song. 

A zřejmě nejznámější Gottův cover, píseň Být stále mlád, kterou původně nazpívali Alphaville pod názvem Forever Young, nepřezpíval zpěvák poprvé. Už dříve ji vydal v němčině, ve spolupráci s Bushidem, pod názvem Für Immer Jung.

Na Gottově slávě ale neměli podíl pouze Štaidlovi. Mnoho dalších umělců se podílelo jak na hudbě, tak na samotných textech. Například naprostá většina písní Karla Gotta z 80. let je otextována moderátorem Karlem Šípem.

Témata: Karel Gott Karel Šíp