Tajemství oslavence Marka Vašuta: Proč v létě trpí?

Marek Vašut 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

5. května 2020 21:58

První film natočil Marek Vašut, narozený 5. května 1960, už v pěti letech. Z rolí dětských "sígrů" časem přešel k drsňákům typu boxera Vildy ve snímku Pěsti ve tmě, který jej proslavil. V nedávné době byl třeba stárnoucím světákem v Románu pro ženy či zkorumpovaným ministrem v Bestiáři.

"Jsem Viking, což vím z analýzy DNA, mám rád teploty do 25 stupňů a lehký vítr. Miluji sníh, když se třpytí na slunci, jsem vášnivý lyžař. Léto musím trochu přetrpět," tvrdí Vašut, který kromě herectví také píše básně, kreslí a maluje.

Rovněž fotografoval, vytvářel fotoobrazy, propadl počítačové malbě, abstrakci. Má za sebou řadu výstav. Tvorba mu pomáhala při zvládání depresí, se kterými úspěšně bojuje už přes 15 let. "Jsem depresák, který se rád směje," charakterizoval sám sebe v jednom rozhovoru.

Na prahu šedesátky Vašut cvičí, lyžuje a jezdí na koni. A plánuje si pořídit psa: "Znáte to přísloví? Chcete mít vyprané ponožky a teplé večeře? Ožeňte se. Chcete mít čistou, bezpodmínečnou lásku? Pořiďte si psa. Protože pes, jak píše můj oblíbený Michel Houellebecq, je stroj na lásku."

Jako herec je už 25 let na volné noze. "Někdy mám hodně, jindy méně práce. Jsem ale klikař, kterému telefon s nabídkami zvoní," řekl k tomu. Uplatňuje se i v zahraničních filmech, umí dobře anglicky. Kromě trháku Mission: Impossible, kde hrál po boku Toma Cruise, se objevil vedle Anthonyho Hopkinse v České spojce, hrál také v Lize výjimečných, v seriálu Děti planety Duna, ve Van Helsingovi a nedávno třeba coby Vršovec v americké Kněžně Libuši.

Témata: Marek Vašut