Zemřela herečka Jitka Frantová Pelikánová (†87): Těšila se zpátky na scénu!

Jitka Frantová Pelikánová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. dubna 2020 11:11

Ve věku 87 let zemřela v Itálii herečka Jitka Frantová Pelikánová, která po srpnové okupaci Československa odešla s manželem na Apeninský poloostrov. V roce 2015 ji vyznamenal prezident Miloš Zeman.

O úmrtí sedmaosmdesátileté herečky informoval rádio Frekvence 1 její spolupracovník Stefano Di Renzo. Podle rádia od ledna bojovala se zdravotními problémy, měsíc byla dokonce hospitalizována v nemocnici. 

„Hodně jsem zhubla, ale nabírám zpět. Mé onemocnění ale nesouviselo s koronavirem. Jsem nyní doma a nikam nechodím. Napsala jsem další představení a věřím, že se brzy budu moci vrátit na scénu,“ řekla rádiu ještě před víkendem.

Frantová se ve filmu poprvé objevila na konci 40. let. Osudové bylo její setkání s manželem Jiřím Pelikánem, který byl v letech 1963-1968 populárním ředitelem Československé televize, následně i poslancem a patřil k významným osobnostem Pražského jara 1968. Po sovětské okupaci v srpnu 1968 byl odvolán a přeložen na nižší diplomatický post do Itálie.

Manželka jej do Říma následovala a v roce 1969 společně požádali o politický azyl. Pelikán pak dokonce zastupoval Itálii v Evropském parlamentu, ona se prosadila na tamní divadelní scéně. V roce 2008 obdržela v Itálii Řád za zásluhy, v roce 2015 dostala české státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Témata: Frantová Jitka Pelikánová úmrtí