Pokáč bojuje s koronavirem písní, Rybičky 48 chystají online show! A Berenika Kohoutová...

Berenika Kohoutová 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. dubna 2020 20:26

Skupina Rybičky 48 připravuje charitativní on-line show s podtitulem Nenechte si pro koronu vrtat koleno. Také další muzikanti bojují proti koronaviru humorem. Písničkář Pokáč v klipu Jak na koronavirus veselou formou radí, jak se chovat v době pandemie, Michal Horák ve videoklipu Rande koketuje po síti s Berenikou Suchánkovou a Kapitán Demo se v animovaném klipu ptá Kdo to má? Mezi vtipy na téma koronaviru na českém internetu zaujala parodie na festival Votvírák přejmenovaný na VotVirák.

Rybičky 48 připravují 18. dubna livestreamový koncert s názvem Corontena Show Live aneb Nenechte si pro koronu vrtat koleno. Kapela odehraje opravdový set s velkou scénou, světly, pyrotechnikou a dalšími efekty. Show se uskuteční bez publika, s minimálním počtem technického a pomocného personálu. Jeho cílem je získat finanční prostředky pro potřebné. Lidé mohou přispět zakoupením vstupenky na koncert nebo dárcovskou DMS.

"Zachraňovat životy sice neumíme, ale rádi bychom pomohli tím, co umíme nejlíp. Dohodli jsme se na uspořádání tohoto koncertu, protože nechceme jen sedět a čekat, až to celé přejde," prohlásili členové kapely. "Aktuálně cítíme, že mezi nejohroženější patří senioři žijící v různých domovech důchodců a podobných zařízeních. Proto jsme spojili síly s Českým červeným křížem, který celý výtěžek koncertu využije na pořízení ochranných pomůcek a dalšího nezbytného vybavení pro domovy seniorů, domovy se zvláštním režimem a také pro svých čtrnáct agentur Domácí ošetřovatelské péče Alice," dodal lídr skupiny Jakub Ryba.

Michal Horák zrušené jarní turné nahrazuje fanouškům live streamy ze svého bytu. Cit pro situační humor a nadsázku akcentuje v novém klipu a singlu Rande, v němž si zahrála herečka Berenika Suchánková. V malé, ale zásadnější roli se na jeho konci objevuje také její otec Michal Suchánek. Písničkář na klipu spolupracoval opět s režisérem Martinem Hammerschlagem. Tentokrát však byly podmínky ke spolupráci s ohledem na aktuální omezení ztížené. "Domácí natáčení bylo dost zvláštní. Sám jsem si byl kameramanem a v podstatě i režisérem, ač jsem měl stále na drátě Martina. Smekám před ním, že z toho vybral úryvky tak, že se na to dá koukat," podotkl Horák.

Humorným způsobem se s nouzovou situací vypořádává také písničkář Pokáč v klipu Jak na koronavirus. Kapitán Demo v animovaném Kdo to má? přepracoval do aktuální podoby text své skladby použité v internetového seriálu z hokejového prostředí Lajna a připojil záběry z francouzského vzdělávacího televizního pořadu Byl jednou jeden...život.

Na českém internetu zaujala parodie na festival Votvírák přejmenovaná na VotVirák. První ročník fiktivního hudebního festivalu VotVirák zve na vystoupení umělců jako Marouška Rottrová, Panika Absolonová, Ještě jsme doma, Pandemig 21 nebo Viro Žbirka. Skutečný festival Votvírák by se měl konat tradičně na letišti Boží Dar v Milovicích ve dnech 12. až 14. června. Podle produkční Martiny Jablanovské se o jeho uskutečnění zatím nerozhodlo.

Témata: skupina Rybičky 48 Berenika Kohoutová