Karel Gott, Jan Werich i Jiří Voskovec. Kdo vše podlehl Evě Pilarové?

Pilarová, Eva 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. března 2020 13:22

Ve věku 80 let dnes zemřela zpěvačka Eva Pilarová, jedna z největších hvězd české populární hudby. Jejímu hlasu podlehla řada slavných osobností včetně Karla Gotta.

Pilarová se narodila 9. srpna 1939, na pódiích se pohybovala bezmála 60 let. Vydala desítky alb. Její zpěv obdivoval například spisovatel Josef Škvorecký který pro ni napsali roli ve filmu Zločin v šantánu. Milovnici swingu a jazzu navíc překřtil na Evu "Fitzpilarovou" podle Elly Fitzgeraldové. Velký úspěch zažila opakovaně například na rockovém festivalu v Trutnově v letech 2006 a 2009. V roce 2009 převzala od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy.

Zpěvačka s výjimečně velkým hlasovým rozsahem a dokonalým frázováním proslula hity jako Rekviem, Hrom aby do tě, lásko, Noc a den, Oliver Twist či Láska nebeská. Nejslavnější éru zažila v 60. letech s divadlem Semafor, kdy byla téměř stejně populární jako Karel Gott, s nímž zazářila s duetem Dotýkat se hvězd v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Další slavné duety nazpívala s Waldemarem Matuškou.

Hlasu pohledné blondýnky si považovali Jan Werich i Jiří Voskovec a platonicky zamilovaný spisovatel Josef Škvorecký pro ni napsal roli ve filmu Zločin v šantánu. Milovnici swingu a jazzu navíc výstižně překřtil na Evu "Fitzpilarovou" podle Elly Fitzgeraldové. Její zpěv v roce 1965 při návštěvě v Praze ocenil i slavný zpěvák a trumpetista Louis "Satchmo" Armstrong.

Prvního Zlatého slavíka dostala v roce 1964, další v letech 1967 a 1971. A mimořádný Zlatý slavík k ní putoval na vyhlašování Českého slavíka 2014, kvůli skutečnosti, že v roce 1962 skončila na třetím místě, ale za dvěma muži, protože se nerozlišovaly kategorie. Celých 12 ročníků ankety Zlatý slavík, tedy až do roku 1973, ji fanoušci drželi na některém z prvních tří míst.

Témata: Eva Pilarová Karel Gott