Hvězda filmového plátna! Jak se Martin Dejdar proslavil?

Martin Dejdar 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. března 2020 20:15

Herec a bavič Martin Dejdar oslaví 11. března pětapadesátiny. Vysokomýtský rodák hraje v Ypsilonce, točí filmy i televizní seriály, účinkuje v estrádách a moderuje. Jak se k herectví dostal?

K jeho nejslavnějších filmům patří muzikál Šakalí léta, Amerika či Učitel tance, za který získal v roce 1996 cenu Český lev za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Zaujal i hlavní rolí v seriálu i filmu Zdivočelá země či rolí Ozzáka v původním českém televizním sitcomu Comeback.

Dejdar vyrůstal v Chrasti u Chrudimi, v roce 1987 ukončil studia na pražské DAMU a nastoupil do angažmá do divadla Studio Ypsilon, kde hraje dodnes. Ve filmu debutoval v roce 1985 v povídkovém snímku Zelená léta o osudech vojáků. Výrazněji na sebe upozornil v roce 1987 ve filmu režiséra Karla Smyczka Proč? o agresivitě fotbalových chuligánů.

První hlavní roli ve filmu - svérázného milovníka rokenrolu - mu nabídl Jan Hřebejk v muzikálu Šakalí léta, který byl v roce 1994 oceněn několika Českými lvy. Dejdar tuto cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli dostal za film Učitel tance Jaromila Jireše (1994). Slavnostní předávání Českých lvů v březnu 1996 Dejdar i moderoval. Příznivé recenze si vysloužil i titulní úlohou ve snímku Amerika režiséra Vladimíra Michálka.

Divácky velmi populární byl seriál Zdivočelá země, jenž přibližuje dramatická období Československa v letech 1945 až 1990 na osudech západního letce odsouzeného komunistickým režimem. Podplukovníka Antonína Maděru v seriálu, jehož se natočily čtyři série (první v roce 1997, poslední v roce 2012), úspěšně ztvárnil Dejdar, který tak v roli "zestárl" o dvě generace. Seriál byl "sestřihán" i do úspěšného filmu.

Dejdar kromě filmových a televizních rolí také moderoval zábavné televizní pořady jako Šance, Ptákoviny, Na vlastní nebezpečí nebo Vaše velká premiéra. Pro televizi také dabuje Barta Simpsona v kresleném seriálu Simpsonovi a byl také členem porot řady soutěží.

Témata: Martin Dejdar