Nová VÁNOČNÍ POHÁDKA České televize: Známe název a herce!

Ondřej Sokol 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. března 2020 18:26

Režisér Karel Janák natáčí novou pohádku České televize O vánoční hvězdě. V hlavních rolích filmu se objeví Tereza Ramba, Vojtěch Kotek, Ondřej Sokol nebo Anna Geislerová. Na natáčení to dnes novinářům řekl Janák. Premiéru pohádky plánuje ČT uvést o letošních Vánocích.

Pohádka O vánoční hvězdě vypráví příběh dvou světů, hvězdného a lidského. Hvězdné nebe obydlují hvězdy včetně hlavní hrdinky Deničky (Tereza Ramba). Denička tvoří pár s obdivovaným Síriem (Ondřej Sokol), jednoho dne ji ale srazí z oblohy žárlivá Proxima (Anna Geislerová). Denička spadne na zem, kde ji zachrání učitel Vašek (Vojtěch Kotek). Denička se musí vrátit zpátky na oblohu, jinak jako každá hvězda vyhasne.

"Sírius je nejzářivější hvězda ze všech, největší celebrita na nebi. Ve hvězdném milostném trojúhelníku hraje Tereza moji budoucí snoubenku a Aňa si na mě myslí, tak ji z toho vztahu vyřadí. Ale Sírius stejně miluje jenom sám sebe," přiblížil zápletku Ondřej Sokol.

Režisér při natáčení využil specifickou metodu videomappingu. "Výhodou videomappingových projektorů...je, že si zmapují povrch, na který promítají, a přesně obraz dorovnají. Projekce se navíc dají navzájem navazovat, takže nám to dělá panoramatický obraz hvězdného nebe," řekl Janák. "Je to technologie, kterou v České republice zkoušíme asi jako první," doplnil.

Česká televize na vánoční pohádce spolupracuje se slovenskou veřejnoprávní televizí a poprvé také s německým dětským kanálem KiKa TV. Natáčelo se mimo jiné ve skanzenu v Zuberci na Slovensku nebo na zámcích Karlova Koruna a Kačina. V pohádce se dále objeví například bratři Kryštof a Matěj Hádkovi, Zlata Adamovská nebo Martin Huba.

Režisér Karel Janák s Českou televizí spolupracuje dlouhodobě. Dosud pro ni natočil vánoční pohádky Dvanáct měsíčků (2012), Princezna a písař (2014), Korunní princ (2015), Nejlepší přítel (2017) a Princezna a půl království (2019). Právě loňskou štědrovečerní pohádku sledovalo na prvním programu České televize bezmála 2,5 milionu diváků starších 15 let.

Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Rekord drží premiéra pohádky Jiřího Stracha Anděl Páně 2, kterou na Štědrý večer roku 2017 zhlédly více než tři miliony diváků. Film se tehdy stal nejsledovanějším nezpravodajským pořadem posledních deseti let.

Témata: Pohádky Česká televize film O vánoční hvězdě Tereza Voříšková Vojtěch Kotek Ondřej Sokol