Mirek Kovářík (†85) zemřel: Věnoval se poezii, objevil dílo slavného básníka!

Mirek Kovářík

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. března 2020 14:20 | Aktualizováno: 5. března 2020 19:06

Ve věku 85 let ve středu zemřel divadelník, kulturní publicista a redaktor, herec, moderátor a vysokoškolský pedagog Mirek Kovářík. Podlehl zdravotním potížím, které ho trápily od loňského listopadu.

Informace o jeho úmrtí se objevila včera na jeho webových stránkách. „Dne 18. listopadu 2019 pan Mirek Kovářík utrpěl vážný polytraumatický úraz. Přes veškerou péči a snahu lékařů Mirek dnes 4. března 2020 zemřel,“ stojí tam napsáno.

Kovářík se narodil v srpnu 1934 v Praze, po gymnáziu studoval češtinu a ruštinu na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity. Sám sebe na svém webu označoval za jednu ze zakladatelských osobností hnutí malých divadel 60.let.

Jeho život je spjatý především s poezií. Šlo o výborného recitátora a neúnavného propagátora moderní české poezie. Byl to právě Kovářík, kdo v 60. letech objevil dílo Václava Hraběte, které popularizoval až do své smrti. 

Básně sám psal v mládí, svými texty přispíval do kulturních periodik jako Tvar, Literární noviny, A2 atd. a napsal předmluvy či doslovy k mnoha básnickým sbírkám. Dlouhá léta se také podílel na hudebním festivalu Porta.

Témata: Mirek Kováříka úmrtí