Jiří Pomeje (†54): Před rokem skončilo jeho trápení!

Jiří Pomeje 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. února 2020 10:40

Čas letí… Dnes je to přesně rok, co nás předčasně, ve věku pouhých 54 let, opustil herec, dabér a filmový producent Jiří Pomeje. Na konci února 2019 ho definitivně porazila zákeřná rakovina, se kterou bojoval několik let.

Poslední týdny života strávil Jiří Pomeje (†54) z rozhodnutí lékařů ve středočeské Nemocnici Na Pleši, která se specializuje na onkologicky nemocné pacienty. Právě tam 26. února 2019 zemřel. Krátce předtím doktoři zavrhli možnost druhé operace, protože by nebylo dosaženo kýženého výsledku, ustoupilo se také od chemoterapií.

S rakovinou hrtanu populární herec bojoval od poloviny roku 2017, kvůli zákeřné nemoci postupně přišel o hlas i o zrak. Choroba navíc metastázovala do kostí a následně do celého těla. Zůstala po něm manželka Andrea a vytoužená dcera Anička.

Pomeje byl pohřben 7. března v rodných Českých Budějovicích, odkud se odrazil k velké kariéře, kterou ovšem výrazně ovlivnily finanční potíže. Po úspěšných producentských počinech, kterými byly pohádky Princezna ze mlejna a Z pekla štěstí, si totiž ukousl moc velký krajíc s filmem Andělská tvář.

V době příprav mu bylo odmítnuto spolufinancování filmu, herec se přesto rozhodl film natočit za cenu půjčky, již však nebyl schopen splácet, neboť film neměl velkou návštěvnost. Jako producent zkrachoval, byla na něj uvalena exekuce. Soudy se táhly deset let, až celý případ uzavřela amnestie prezidenta Václava Klause z roku 2013.

Témata: Jiří Pomeje