Král Charles nikdy neusedne na trůn? Může to tak být!

Princ Charles 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. února 2020 15:35 | Aktualizováno: 23. února 2020 19:02

Britský lid by si možná přál, aby se přeskočil princ Charles a po královně Alžbětě se králem stal rovnou William, pravidla jsou ale jasně daná. Přesto existuje možnost, že žádný král Charles na trůn neusedne. Jak je to možné?

Server gossipcop.com, který se zabývá vyvracením mýtů o celebritách, tento týden utvrdil své čtenáře, že článek listu National Enquirer o princi Charlesovi se nezakládá na pravdě. Píše se v něm, že královna Alžběta chce syna obejít a přeje si, aby se dalším britským králem stal její vnuk William.

Postup následnictví trůnu ale určuje parlament, nikoliv sama královská rodina. Princ z Walesu by se tedy měl stát příštím panovníkem Spojeného království. Existuje ovšem možnost, že na něj neusedne se jménem, kterým ho poddaní oslovují dnes.

Britská historie totiž pamatuje hned několik monarchů, kteří si změnili jméno. Třeba otec jeho matky vládl jako Jiří VI., pokřtěn však byl jako Albert. Platí tedy, že i Charles má volnou ruku při volbě svého královského jména.

Křestní jména prince Charlese jsou Charles Philip Arthur George. Pokud by se tedy náhodou nestal princem Charlesem, nejspíš by vybíral z ostatních tří jmen. Na odpověď si však budeme muset počkat. 

Témata: Král Charles III. (Karel III.) královská rodina (gbr)