Karel Gott vs Česko aneb jak Mistr prohrál soudní spor se státem!

Karel Gott 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. února 2020 13:55

Zpěvák a držitel mnoha hudebních ocenění Karel Gott miloval Česko a Čechy, o poznání hůře ale vycházel z úřady. Ty například zažaloval o náhradu škody, kterou mu stát způsobil neoprávněným vyměřením daní.

Gott podal před šesti lety žalobu na ministerstvo financí, v níž požadoval proplatit 1,3 milionu korun za výdaje související s řízením.

Peníze, které zpěvák požadoval, měly sloužit jako odškodné a pokrýt jeho náklady na řízení a soudní poplatky. Celý spor navíc tehdy rozšířil zvěsti, které Gotta usvědčovaly z toho, že státu musel doplatit na daních přes 50 milionů, a dokonce prý musel narychlo prodával prvorepublikovou vilu v Jevanech u Prahy.

Začátek sporu se ale datuje už na přelom tisíciletí, kdy finanční úřad rozhodl, že Gott musí zpětně doplatit daně za osm let. Zpěvák odmítl prozradit, o jak velkou částku se jednalo, u soudu ale tehdy namítal, že úředníci pochybili, neboť dodatečně změnili výklad zákona, podle kterého doplatek vyměřili.

Jeho argumenty v roce 2007 uznal i Nejvyšší správní soud a požadavek na doplatky zrušil. Výdaje související s řízením ale uhradit musel. A stát mu je nevrátil.

Podle soudu Gotta zastupoval obecný zmocněnec, a nikoliv právník nebo daňový poradce, a tak na proplacení peněz od státu neměl nárok. Peníze přitom Gott požadoval spíše jako morální satisfakci, a pokud by se mu stát omluvil, o 1,3 milionu korun by se nejspíš vůbec nesoudil. 

Témata: Karel Gott