Hvězda Ordinace Martin Stránský: JE TO MASAKR!

Martin Stránský (herec)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. února 2020 11:42

Herec Martin Stránský, narozený 11. února 1970, má na kontě řadu rolí pro film i televizi. Známý je zejména ze seriálů jako Ulice či Ordinace v růžové zahradě, ale také z dabingu, kde svůj hlas propůjčil desítkám postav. Nyní prozradil něco ze zákulisí natáčení!

Za českou verzi titulního hrdiny ze seriálu Dr. House v podání Hugha Laurieho obdržel v roce 2011 prestižní ocenění - Cenu Františka Filipovského. Často pracuje také pro rozhlas.

Jihlavský rodák hrál už jako dítě v tamním divadle, kde po maturitě nakrátko zakotvil jako elév. Zprvu uvažoval o dráze profesionálního sportovce nebo učitele tělocviku, nakonec ale vyhrálo hraní.

Začátkem 90. let absolvoval Divadelní fakultu AMU, angažmá dostal v souboru plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Jeho členem je dodnes, má také zkušenosti z hostování v Divadle pod Palmovkou nebo na Letních shakespearovských slavností na Pražském hradě.

Televizní diváci Stránského znají - tedy kromě hlasu doktora House - zejména jako Otu Kováře ze seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 nebo navazujících Doktorů z Počátků. Role doktora mu přinesla i netradiční zážitky, třeba přímou masáž srdce.

"Je to masakr, ale pro nás herce je to zajímavá zkušenost. Vůbec jsem netušil, že se něco takového provádí. Na vlastní kůži bych to zažít nechtěl, ale natočil jsem to rád," vzpomínal Stránský na jednu scénu "svého" záchranáře Kováře.

Ve filmu zaujal podruhé ženatý otec syna Filipa například ve snímku Habermannův mlýn (2010), ve kterém režisér Juraj Herz otevřel jednu z nejkontroverznějších kapitol českých dějin, poválečný odsun Němců. Později se objevil například v Lídě Baarové (2016) nebo loňské Amnestii. Diváci si jej mohou pamatovat také z Pravidel lži Roberta Sedláčka (2006) či Snowborďáků (2004).

Témata: Martin Stránský