Jiřina Štěpničková měla tragický osud: Kolegové ji chtěli poslat na smrt!

Jiřina Štěpničková

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. února 2020 12:20

Téměř 35 let po smrti se opět skloňuje jméno herečky Jiřiny Štěpničkové, a to v souvislosti s televizním filmem Past. Maminka oblíbeného herce Jiřího měla opravdu zajímavý život. Za komunisté zažila poměrně turbulentní období.

Příští týden bude mít televizní premiéru film Past, který mapuje tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové. Podle ČT vypráví i o době, kdy „herci z divadla žádali soud o co nejvyšší trest pro bývalou kolegyni, kdy ti, co se nepřidali k davu, byli zatracováni a ponižováni“. Co o jejím životě vypráví historické prameny?

Maminka herce Jiřího Štěpničky byl úspěšnou herečkou už v dobách první republiky. Během války se z vlastní vůle neobjevovala v německých filmech, v únoru 1948 podepsala výzvu kulturních pracovníků Kupředu, zpátky ni krok na podporu nově vznikající Národní fronty. Přesto se komunistům znelíbila.

Stala se totiž obětí jedné z akcí komunistické tajné policie a následně byla po dvoudenním procesu odsouzena v prosinci 1952 k patnácti letům vězení. Její sestra žádala prezidenta o milost, na hlavu státu se obraceli i její kolegové. Zprvu se ovšem dočkala jen snížení trestu z 15 na 10 let. 

Téměř celých deset let strávila v pardubické věznici, podmíněné propuštění přišlo dva měsíce před prezidentskou amnestií v roce 1960. O osm let později byla oceněna titulem zasloužilá umělkyně. Její život skončil v roce 1985, kdy zemřela na rakovinu.

Témata: Jiřina Štěpničková