Jana Kratochvílová: Ve stínu kapradiny slaví 67. narozeniny!

Jana Uriel Kratochvílová 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. ledna 2020 18:40

Výstřední zpěvačku Janu Kratochvílovou proslavil hit Ve stínu kapradiny. Právě dnes slaví tato legendární hudebnice narozeniny. Připomeňte si s námi její životní příběh.

Jedna z nejvýstřednějších českých zpěvaček všech dob dnes slaví 67. narozeniny. Jana „Uriel“ Kratochvílová se narodila 14. ledna 1953 v tehdejším Gottwaldově (dnešním Zlíně). Ačkoliv se narodila ve městě pojmenovaném po komunistickém vůdci, s režimem si moc nerozuměla.

Komunistům byla trnem v oku, prakticky neustále měla velké problémy kvůli své výstřednosti, jež v socialistickém Československu nebyla nijak vítána, setkávala se tudíž s mnoha zákazy a omezováním své umělecké dráhy. Nakonec odešla do emigrace. Porevoluční comeback se jí úplně nezdařil.

Jejím největším hitem tak bezpochyby zůstává píseň Ve stínu kapradiny, kterou před pár lety použili televizní tvůrci jako znělku k seriálu Svět pod hlavou. Tvorba Kratochvílové se tak dostala k dalším generacím posluchačů. Lidé jí přesto mají nadále zafixovanou tak, jak ji popisuje jedna internetová encyklopedie.

„Jana Kratochvílová vždy z běžné produkce vyčnívala. Svým zjevem, odíváním a líčením působila podivně, avšak občas ji díky tomu pozvala televize do některého zábavného pořadu. Má bizarní kostýmy a doplňky a originální hlas většího rozsahu od něžného sopránu po basové hloubky,“ píše se na Wikipedii. 

Témata: Jana Uriel Kratochvílová