Ivan Passer (†86): Poslední filmový sen si nesplnil!

Ivan Passer

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. ledna 2020 14:08

Českou i zahraniční filmovou scénu zasáhla tento týden zpráva o úmrtí režiséra a scénáristy Ivana Passera. Světoznámý filmař se podílel na mnoha filmech, jednu látku ale zpracovat nestihl. Co chtěl ještě natočit?

Jak vás stars24.cz tento týden informoval, ve čtvrtek zemřel v USA český režisér a scénárista Ivan Passer (†86), známý spolupracovník Miloše Formana (†86). Podílel se na scénářích k jeho filmům Lásky jedné plavovlásky či Hoří, má panenko. Ještě jeden film si ale přál natočit.

Slavný filmař prozradil při návštěvě Karlových Varů v roce 2008, kdy že by to byla radost „mít příležitost udělat ještě jeden český film“ a připustil, že by mohlo jít o příběh bratří Mašínů, kteří byli jeho spolužáky na poděbradském gymnáziu. Film zůstal jen ve stadiu příprav, protože se nevyhovělo požadavku německých producentů, aby byl v angličtině.

Jen málo jeho nápadů se přitom nerealizovalo. „V momentě, kdy se rozhodnu, že budu dělat nějaký film, se do něj zakousnu jako buldok. Když mám v hlavě verzi filmu a někdo by se se mnou chtěl hádat, musel by mě zastřelit, aby dosáhl svého,“ nechal se slyšet.

Passer v USA natočil celkem 15 filmů, včetně těch televizních. „Všechny své filmy považuju za výjimečné, protože chci každý film vždycky udělat jinak než ten předchozí,“ řekl před časem. Jeho posledním byl snímek Nomád, který natočil v roce 2005 v Kazachstánu s ruským režisérem Sergejem Bodrovem.

Témata: Ivan Passer