Zemřela Taťana Fischerová (†72): Herečka se angažovala i v politice!

Táňa Fischerová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. prosince 2019 18:40 | Aktualizováno: 25. prosince 2019 23:24

O Vánocích dorazila smutná zpráva. Ve věku 72 let zemřela herečka, spisovatelka, moderátorka, politička a občanská aktivistka Táňa Fischerová. S odvoláním na její rodinu to na sociální síti oznámila její bývalá asistentka Monika Šatavová.

Táňa Fischerová se narodila 6. června 1947 v Praze. Otec Jan Fischer byl divadelní režisér, matka byla baletkou, a tak se ona začala věnovat umění. Studovala na JAMU v Brně, následně nastoupila do pražského Činoherního klubu, kde působila šest sezón do roku 1973, odkud ji během normalizace vyhodili. 

Poté hostovala v různých divadlech, spolupracovala zejména s Janem Kačerem a Evaldem Schormem, točila filmy s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem, Miloslavem Lutherem a Karlem Kachyňou. Po revoluci se pustila také do moderování adventních koncertů.

Po roce 1989 se začala angažovat rovněž v politice. Ve volbách v roce 2002 byla zvolena do Poslanecké sněmovny na kandidátce Unie Svobody. V Parlamentu strávila celé čtyři roky, následně se neúspěšně pokoušela dostat do Senátu. V roce 2013 se účastnila první přímé volby prezidenta republiky. Získala 3,23 % hlasů a nepostoupila do 2. kola.

V posledních letech se Fischerová věnovala především charitativní činnosti. Podle dostupných informací zemřela ve středu odpoledne po dlouhé nemoci. 

Témata: Táňa Fischerová