Karel Šíp: Ztracená sláva kvůli Popelce!

Šíp, Karel

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. prosince 2019 19:40 | Aktualizováno: 24. prosince 2019 12:21

Odmítnout písňový text od Karla Šípa si jen tak někdo nedovolí, v souvislosti s legendární Popelkou, která poběží v televizi i letos, se to ale stalo. Kdo rozhodl o tom, že populární bavič „přijde o slávu“?

Ke Štědrému dni neodmyslitelně patří Tři oříšky pro popelku, jejichž ústřední melodii si umí zabroukat každý. Před dvaceti lety vzešel z hlavy Leony Machálkové nápad hlavní hudební motiv otextovat. Skladatel Karel Svoboda se tehdy obrátil na Karla Šípa, aby skladbu otextoval.

Vznikl tak písňový text s názvem Poslední princové. U Svobody ale úspěch neslavil. Jelikož tehdy připravoval album pro Ivetu Bartošovou, obrátil se na textaře Vladimíra Kočandrleho, který napsal nový text, ze kterého se v podání zpěvačky stal obrovský hit.

Poslední princové od Šípa dlouho zůstávali v šuplíku, loni ale zazněli na koncertech k nedožitým osmdesátinám Karla Svobody, který si vzal život už téměř před 13 lety. 

S Popelkou to tedy sice úplně nevyšlo, přesto má Karel Šíp na svědomí spoustu zdařilých textů k písním, stačí zmínit hity Karla Gotta (†80) jako Když muž se ženou snídá nebo Čau lásko. Jeho písně má však v repertoáru i řada dalších interpretů.

Témata: Karel Šíp