Tajemství megahitu Holubí dům ODHALENO! Chyba, o které dodnes nikdo nevěděl!

Jaroslav Uhlíř 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. prosince 2019 16:43

Song Holubí dům je jednou z nejznámějších a nejhranějších českých písní. Vznik tohoto hitu ale doprovázely nemalé komplikace. A dodnes jsou některé z nich znatelné. Zatím si jich ale nikdo nevšiml.

Skladatel Jaroslav Uhlíř je autorem řady českých hitů. Některé si nazpíval sám, i když to podle svých slov původně vůbec neplánoval. Dalším vdechly popularitu jeho kolegové z hudební branže. A některé milujeme dodnes.

To je případ i písně Holubí dům. Skladba se umístila na třetím místě historického žebříčku písní století, její vznik se ale podle Sedmičky neobešel bez komplikací.

Uhlíř totiž skládá hudbu většinou na texty. V tomto případě tomu ale bylo naopak a text Zdeňka Svěráka přišel až poté. Právě proto Uhlíř až poté, co hudbu složil, zjistil, že zapomněl na refrén.

Údajně na to přišel až po několika měsících a refrén musel do písně dodělat. Dodnes ale trpí pocitem, že je píseň nastavovaná. A je to údajně i poznat.

Podle magazínu totiž je slyšet podivný střih, který ale prý nikdo jiný nezaregistroval. Uhlíř jej však v písni slyší a navzdory tomu, jaký se z ní díky Jiřímu Schelingerovi stal hit, s ní na sto procent spokojen není.

Témata: Jaroslav Uhlíř Jiří Schelinger