Marek Eben slaví 62. narozeniny! Tohle jste o něm nevěděli!

Eben, Marek 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. prosince 2019 11:24

Česká moderátorská hvězda Marek Eben dnes slaví 62. narozeniny. Napříč českou televizní zábavou působí jako protipól Leoše Mareše a díky svému inteligentnímu humoru a klidnému vystupování si jej často vybírají za moderátora prestižních akcí. Co ale skrývá v soukromí?

Marek Eben, narozený 18. prosince 1957, k nejoblíbenějším českým moderátorům a jeho tvář dobře znají i návštěvníci pražského Studia Ypsilon. 

Právě s ním spojil syn uznávaného hudebního skladatele Petra Ebena, který na sebe poprvé upozornil rolí Válečka v televizním seriálu Kamarádi, svou hereckou dráhu. Bez jeho moderování si nelze představit například karlovarský filmový festival nebo populární televizní pořad StarDance ...když hvězdy tančí.

Absolvent pražské konzervatoře začínal hrát na oblasti, v Karlových Varech a v Kladně, než v roce 1983 zakotvil ve Schmidově "Ypsilonce", které je věrný dodnes, byť 15 let už jen jako host.

Vedle Válečka ze seriálu z přelomu 60. a 70. let si zahrál i v řadě pohádek a inscenací, výraznou roli před kamerou ale nikdy nedostal. Tedy s výjimkou úlohy moderátora - v 90. letech uváděl úspěšnou soutěž O poklad Anežky České, stabilní publikum mají i jeho rozhovory s osobnostmi Na plovárně.

Od 70. let tvoří se sourozenci Kryštofem a Davidem skupinu Bratři Ebenové. Hudbu píše nejen pro ni, ale také pro divadelní inscenace nebo dětské nahrávky.

Eben tak 40 let vystupuje s kapelou Bratři Ebenové, 36 let hraje v Ypsilonce, 21. rokem moderuje pořad Na plovárně, 20 let je jeho jméno neodmyslitelně spojeno s Mezinárodním festivalem v Karlových Varech, 12 let pracuje pro pořad StarDance a 10 roků vydržel moderovat soutěž O poklad Anežky české. 

Ačkoliv ale patří k největším českým celebritám a v šoubyznysu se drží velmi dlouho, neobjevují se kolem něj žádné skandály. Žije ve šťastném manželství s bývalou herečkou Markétou Fišerovou a jejich vztah je navzdory jejímu fyzickému hendikepu klidný. Eben dokonce dříve prohlásil, že se u něj doma nic neděje a je tam nuda, což mu vyhovuje.

Od doby, kdy Merkéta prodělala mozkovou příhodu a upadla do kómatu, uplynulo už více než 30 let. Lékaři nevěřili, že přežije, nakonec se ale povedlo, byť za cenu ztráty hybnosti.

Navzdory nelehkému životu se oba odstěhovali z Prahy a nadále jim to spolu klape. Eben o svém soukromí příliš nehovoří, přesto tvoří stabilní manželský pár už 37 let. 

Největším zpestřením je tak kritika moderátora, která se jednou za čas objeví. Naposledy vyvolal kauzu filmový kritik Kamil Fila, který uvedl, že mezi vtipy Marka Ebena a vtipy Miloše Zemana prakticky není rozdíl, a moderátor taneční soutěže StarDance je podle něj sexistický a patří do starého železa. 

Témata: Marek Eben