Dan Bárta: Unikátní pohled do soukromí slavného zpěváka!

Dan Bárta 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. prosince 2019 20:51

Zpěvák a textař Dan Bárta má za sebou pestrou hudební minulost. Začínal jako rocker, vyzkoušel si funky i role v muzikálech. Po letech se dopracoval k vlastnímu stylu, v němž se mísí hlavně jazzové vlivy. Bártova osobitost i nesvázanost žánry mu vynesla respekt fanoušků i kritiky. Není to však jen hudba, co jej pohlcuje. Zaujal také jako osobitý fotograf vážek a nedávno dokončil studia ekologie na vysoké škole. Padesátiny oslaví 14. prosince.

Jeden z nejlepších českých vokalistů v současnosti nejvíc vystupuje se sólovým projektem Illustratosphere, s kolegy slaví už dvě dekády společného muzicírování. Ve studiu poprvé pracovali v roce 2000 a od té doby vydali alba Illustratosphere, Entropicture (2003), dvojalbum Retropicture - Live (2005), Animage (2008) a Maratonika (2013), za které byl Bárta oceněn jako zpěvák roku. Očekávanou novinkou je pak deska s názvem Kráska a zvířený prach.

Bárta kromě toho spolupracuje také s akustickou formací Robert Balzar Trio, které je jedním z nejlepších jazzových seskupení v zemi. Skupina vydala již několik alb a úspěchy slaví v Česku i na zahraničních pódiích. Spolu s Bártou představilo trio v roce 2010 album s názvem Theyories, které nabízí originální úpravy písní světových interpretů. Za desku získali nominaci na cenu Anděl.

Hraní před publikem, které je jeho motorem, Bárta rád kombinuje s výpravami do přírody. Původně dětskou zálibu v broucích proměnil ve vášeň pro vážky, které začal fotit. Koníčku se věnuje už léta a za křehkým hmyzem cestuje po celém světě - navštívil Jižní Ameriku, jihovýchodní Asii, Jihoafrickou republiku nebo Namibii. Výsledkem jeho spolupráce s entomologem Alešem Dolným se v roce 2008 stala unikátní výpravná publikace Vážky České republiky.

"... Vnímám to jako jakýsi svůj 'doktorát'," řekl ke knize dříve Bárta. Jedno z šídel je po něm dokonce pojmenováno. Zpěvák se poté podílel i na průvodci po vážkách lesů jihovýchodního Bornea a v roce 2016 na atlasu Vážky Insecta Odonata. Bárta je také spoluautorem metody skenů vážek, ty lze nyní už zachytit in natura a živé je ponechat i poté. Uspořádal i několik fotovýstav a byl průvodcem přírodovědného cyklu v České televizi s názvem Češi zachraňují.

Bárta se narodil 14. prosince 1969 v Sokolově. Po absolvování gymnázia studoval v Plzni nástavbu pro rentgenové laboranty. Západočeská metropole je s počátky jeho hudební kariéry úzce spjata. Bárta začal zpívat s kapelou Tom Sawyer, v roce 1991 si poprvé stoupl za mikrofon rockové Alice, která už prorazila hranice regionu. Skupina mimo jiné také předskakovala již známé Lucii. Její frontman David Koller v roce 1992 Alici produkoval první album.

Poté vedla Bártova cesta k partě kolem Romana Holého - do světa funku, rapu a jazzu. Zpěvák začal spolupracovat s kapelou J. A. R., nahrál album s Die El. Eleffant. V polovině 90. let byl hvězdou muzikálu Jesus Christ Superstar, ve kterém zpíval Ježíše i Jidáše. Objevil se také v muzikálu Evita jako Che Guevara. Zahrál si vodníka ve filmové Kytici (2000). Jako vzpomínku na "staré časy" uvádí i popové a taneční Sexy Dancers, opět s Holým či Darou Rolins.

Bárta, který je několikanásobným držitelem cen Anděl - cen Akademie české populární hudby v kategorii zpěvák roku (v roce 2016 se stal i zpěvákem čtvrtstoletí), se nevyhýbá ani politice. Například při první prezidentské volbě v roce 2013 podporoval tehdejšího předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Na nedávné demonstraci spolku Milion chvilek na zaplněné Letné zazpíval hymnu.

Své soukromí si zpěvák střeží. Od roku 2015 ženatý s tiskovou mluvčí Alžbětou Plívovou, mají syna Mikuláše. Z předchozího vztahu má ještě čtrnáctiletou dceru Elišku. Na Ostravské univerzitě studuje aplikovanou ekologii.

Témata: Dan Bárta