Karel Gott (†80): Zpochybnili jeho přání mít pohřeb v katedrále!

Lidé se přicházejí poklonit Karlu Gottovi na Žofín 11

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. prosince 2019 21:04

Dva měsíce po smrti Karla Gotta a měsíc a půl po zádušní mši se stále ozývají lidé, kteří tvrdí, že legendární zpěvák si pohřeb představoval trochu jinak. Naposledy se ozval člověk, který měl s Mistrem velice kolegiální vztah.

Během sametové revoluce představil z balkonu Melantrichu Karla Gotta (80) s Karlem Krylem jako zpěváky státní hymny. Teď se hudební kritik Jiří Černý vyjádřil k nedávnému odchodu Mistra a jeho okázalému pohřbu.

„Myslím, že státní pohřeb by si nepřál, i ta katedrála byla podle mého názoru moc, podobné pocty neměli ani hrdinové,“ řekl upřímně během svého tříhodinového pořadu v Kolíně dle serveru denik.cz.

Černý se s Gottem dobře znal a po jeho smrti pro něj měl slova obdivu. Vyzdvihoval jeho postoj ke komunistům. „Karel Gott byl jeden z největších antikomunistů, s jakými jsem se kdy setkal,“ řekl v říjnu ve vysílání Českého rozhlasu.

„Dokonce jim to byl někdy schopný říkat i do očí, včetně tajemníka Miroslava Müllera (šéfa kulturního oddělení ÚV KSČ – pozn. red.). Otec obou Štaidlů měl teorii, podle které měl Gott tu kliku, že si tam o něm mysleli, že je blázen. Kdyby to brali, jako že to myslí vážně, museli by ho zavřít,“ zavzpomínal tehdy.

Témata: Karel Gott