Bolek Polívka: Tajemství z natáčení Dědictví!

Bolek Polívka a Karel Gott v Dědictví 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. prosince 2019 11:50

Od natáčení jedné z nejslavnějších českých komedií uplyne brzy už 30 let, přesto si Bolek Polívka stále pamatuje, co se na place dělo. S legendární režisérkou Věrou Chytilovou to herci včetně hlavní hvězdy neměli jednoduché.

Když se řekne Bolek Polívka, spoustě lidí stále naskočí jako první Bohuš z legendární komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Populární komik se z této škatulky už dávno vymanil, přesto se ho nadále ptají třeba na zajímavé historky z natáčení.

Naposledy musel sedmdesátiletý herec vyprávět u našich sousedů na Slovensku. Seděl prý tehdy v hospodě s přáteli, když dovnitř vtrhla režisérka filmu Věra Chytilová. „Přišla nějaká rodina, přátelé, a ona se jich zeptala: ‚Jak dlouho tu budete?‛“ parafrázuje jeho slova server cas.sk.

„Já na to: ‚Věro, prosím vás, to snad ne…‛ A ona: ‚Já se ptám, jak dlouho tu budou?‛ Tak já, že ještě chvilku, ještě půlhodinku,“ popsal Polívka hádku se slavnou filmařkou, která se prostě nenechala odbít. „Ona odešla a potom přišla s tím, že ‚půlhodina je pryč a stále jsou tu‛!“ zavzpomínal v pořadu Zlaté časy.

Věra Chytilová zkrátka měla herce pod kontrolou, výsledek ale stál za to. První díl z roku 1992 je dodnes populární a televize ho často opakují. Zato pokračování Dědictví z roku 2014 u diváků propadla. Možná i proto, že už jej netočila pedantská režisérka.

Témata: Boleslav Polívka Věra Chytilová