Karel Gott vs Česko: ŽALOVAL STÁT o miliony!

Karel Gott píše autobiografickou knihu 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. listopadu 2019 9:57

Je tomu už pár let, kdy Karla Gotta podal žalobu na ministerstvo financí. Populární zpěvák požadoval proplacení 1,3 milionu korun za výdaje na soudní spory o několikamilionové nedoplatky na dani. Tyto spory Gott před lety vyhrál.

Zpěvák požadoval proplacení 1,3 milionu korun za výdaje na předchozí soudní spory. V těch šlo o to, že Karel Gott musel platit daně zpětně za 8 let, tvrdil ale, že úředníci jeho daně nevypočítali správně.

A to původně uznal i Nejvyšší správní soud. Slavík pak od státu většinu peněz dostal zpátky. Jenže rozsudek zamítl soud pro Prahu 2.

Peníze tehdy 74letý Gott požadoval spíše jako morální satisfakci, a pokud by se mu stát omluvil, o 1,3 milionu korun by se nejspíš vůbec nesoudil. V minulosti se přitom spekulovalo například o tom, že právě kvůli vysokým daňovým doplatkům musel zpěvák prodat známou vilu v Jevanech, to ale Gott popíral.

Soudce ale žalobu zamítnul s tím, že že Gotta ve sporech nezastupoval advokát nebo daňový poradce, nýbrž obecný zmocněnec, jemuž v zásadě nepřísluší odměna. Dodal, že se Gott mohl sám rozhodnout, kým se nechá zastupovat. Náklady na zastoupení obecným zmocněncem, které Gott dobrovolně uhradil, podle soudu nyní nemůže v žádném případě požadovat po státu.

Témata: Karel Gott