PRASÁRNY! MAREK EBEN hodnotí š*katelnost malých holek, chce si sáhnout. TO NENÍ V POŘÁDKU, tvrdí kritik!

Marek Eben moderuje StarDance

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. listopadu 2019 13:07 | Aktualizováno: 23. listopadu 2019 10:42

Známý filmový kritik Kamil Fila se ostře pustil do moderátora Marka Ebena. Tvrdí, že mezi jeho vtipy a vtipy Miloše Zemana prakticky není rozdíl, a moderátor taneční soutěže StarDance je podle něj sexistický a patří do starého železa.

Fila se do Ebena nejprve pustil na svém webu, kde například uvedl, že "Eben začíná pomalu patřit do starého železa." "Děje se to už několik let a vrcholí to v jubilejní, desáté řadě televizní soutěže StarDance. Marka Ebena široké publikum pokládá za vzor kultivovanosti a noblesy, neboť jeho vtipy nikdy nejsou úplně prvoplánové, podpásové či vulgární. To ale bohužel neznamená, že jsou nápadité, objevné, trefné, či dokonce – lze-li to o vtipech říct – „správné“. Existuje bezpočet případů, kdy za laskavě znějícím tónem jeho otázek a komentářů probleskuje hloupý sexismus, projevující se třeba v okázalém hodnocení vzhledu žen," píše v úvodu svého komentáře kritik.

Tvrdí, že Eben je klišovitý macho, který "nedělá humor z ničeho jiného než z toho, že bere něčí jména nebo názvy filmů při vystoupení na festivalu v Karlových Varech a z nich odvozuje, jaký by měl dotyčný člověk nebo film být a jak by se měl případně jmenovat jinak." Podle něj je Ebenův "zdánlivě inteligentní humor" hlavně humor pro lidi, kteří se nechtějí orientovat v moderní době. "Podobnou strategii u nás volí i další moderátoři – Karel Šíp a Jan Kraus, kteří si neustále hrají na hloupé, ale fakticky se svým naznačováním vlastní naivity a velkým odstupem od hostů chtějí vysmát nejen „zmatenému mládí“, ale i jakékoli životní originalitě a alternativě," tvrdí filmový expert.

Tvrdí, že všichni tři moderátoři používají laciný humor, který si publikum nezaslouží. "Ebenova noblesa, Šípova lehká popletenost i Krausova otrávenost jsou výrazem téhož přístupu k životu: já jsem starý muž, nepotřebuju nic vědět, ale o svou ignoranci se rád podělím a vy mi za to tleskejte," dodává s tím, že jediný, kdo se blíží západnímu stylu moderování, je Leoš Mareš. "Když pořad neumožňuje moderátorům dělat nic jiného, než laskavě vtipkovat na téma něčího vzhledu a jména, případně dělat topornou stafáž jako Tereza Kostková Marku Ebenovi, je načase říct – už to ukončete. Klidně nechte lidi tančit, ale nekomentujte to, neptejte se a vyřešte to produkčně jinak," dodal kritik.

Jeho slova vyvolala na internetu bouři, kvůli které si ho do své talk show Standashow pozval známý youtuber Stanislav Hruška. Ani zde se ale Fila netajil svou nelibostí k Ebenovi. "Kdybyste řekli: Hádejte, řekl to Miloš Zeman nebo Marek Eben? Tak si nebudete mnohdy jistí," zmínil hned v úvodu s tím, že Eben je sexistický. "Dělá z nich objekty na uspokojení. A on těch výroků má desítky, působí jako starej mlsnej kocour, který by si chtěl sáhnout, ale nemůže," dodal.

Kritikovi také vadí, že Eben velmi často řeší jména jednotlivých lidí. Jako příklad zmínil Natálii Otáhalovou, z níž si Eben dělal srandu. "Je to fetiš, obsese, patologie," uvedl kritik s tím, že Eben například uvádí film který neviděl a už podle názvu spekuluje, o čem film je. "Je to hrozně laciné, ty hrátky se jmény," dodal.

Jako další příklad uvedl nejpopulárnějšího youtubera na světě, kterým je PewDiePie. Na to ostatně upozornil už ve svém článku, kde zmínil, že Eben jeho jméno přeložil následovně: "Pew znamená kostelní lavice, die je umřít a pie je dort. Takže je to prostě chcíplý dort v kostelní lavici." Jak ale upozorňuje kritik, ve skutečnosti je Eben daleko od pravdy. Už jen proto, že die není umřít a pie není dort. Jeho jméno tak ve skutečnosti vyjadřuje něco úplně jiného.

"Člověk si říká, jestli to není ten typ starého muže, kterému ujíždí vlak, nechce nic vědět a ignoraci předvádí jako výstup, kterému máme tleskat," dodal s tím, že to stejné dělá i Jan Kraus nebo Karel Šíp. V tom vidí rozdíl mezi moderátory v zahraničí, kteří se snaží stmelovat generace, pochopit téma a zvát si i mladé lidi. 

Podle něj má StarDance touhu spojovat lidi různých národností, barvy pleti nebo věku, snaží se být inkluzivní. "A najednou ten Eben, ten nejméně inkluzivní prvek, který tam říká prasárničky, takové polo, zastřené, tak hodnotí š*katelnost malý holky? Jako pardon. Tam někdo předvádí tanec a sahá na zadek a on řekne: No to by se mi líbilo. Jako Marku fakt? Opravdu tohle říkáš natvrdo veřejně jako moderátor veřejnoprávní televize?" ptá se kritik. 

Jako příklad, který hovoří za vše, pak kritik zmínil například Ebenovu větu "Já jsem se narodil 18. prosince a taky si poskočím, když vidím nějakou osmnáctku." K tomu Fila dodal: "Tam je oboje, tam jsou ty jména plus...sorry, ale v šedesáti poskakuje nad osmnáctkama? To není v pořádku!"

Témata: Marek Eben