Karel Gott (†80): Ostrá slova o spolupráci s Mistrem!

Karel Gott 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. listopadu 2019 8:24 | Aktualizováno: 9. listopadu 2019 0:01

Karel Gott během desítek let své úspěšné hudební kariéry spolupracoval s desítkami lidí. Řada z nich se po jeho smrti rozhodla promluvit. Někdy přitom zaznívají dost ostrá slova. S Mistrem to prý nebylo vůbec jednoduché.

Po smrti Karla Gotta (†80) promluvila o práci s ním už řada jeho spolupracovníků. Zatím jako jeden z posledních tak v pořadu Xaver a host na vlnách Českého rozhlasu učinil libretista a producent Michael Prostějovský.

Ten měl tu čest s Mistrem spolupracovat od 70. let, kdy ho oslovil kapelník Ladislav Štaidl, zda by neotextoval jednu z písní. „Spolupracovat s Gottem jednoduché tedy nebylo, byl opravdový perfekcionista a na všem hledal mouchy,“ zavzpomínal textař.

„Když jsme produkovali CD, tak do poslední chvíle vše zpochybňoval, ale především sám u sebe,“ vylíčil Prostějovský, pro kterého to byla velká škola. Právě Slavíkovi vděčí za to, že ho naučil psát tzv. zpívatelné texty, což se mu hodí dodnes, když píše libreta pro muzikály.

Text mu prý Gott vrátil jen jednou. „Napsal jsem text k ústřední melodii Včelky Máji a jmenoval se Mája a Kája. Text mi sice Karel Gott původně schválil, ale když přišel do studia, aby píseň natočil, nějaký vtipálek napsal na partituru Mamája a Kakája. A Karel prohlásil, že text nazpívat nemůže, že by si lidé dělali legraci,“ popsal vtipnou příhodu.

Témata: Karel Gott