Jiřina Jirásková musela v nejlepších letech skončit! Patřila mezi nejpopulárnější české herečky

Jirásková, Jiřina 3

Autor: Jan Novák, stars24.cz

6. ledna 2018 9:50

Jiřina Jirásková, která zemřela před pěti lety, 7. ledna 2013, patřila mezi nejpopulárnější české herečky posledních desetiletí. Na svém kontě měla stovky rolí v divadle a před kamerou ztvárnila další desítky postav. Umělkyně, jež kariéru spojila s Divadlem na Vinohradech, hrála dámy i lehké děvy, svérázné komické postavy i vznešené královny.

Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze. Herecky začínala v roce 1950 se skupinou spolužáků v královéhradeckém Klicperově divadle. Už po roce ji však pozvali do Prahy - a rovnou na vinohradskou scénu, tehdy ovšem Divadlo československé armády. Zazářila v titulní roli Deníku Anny Frankové, jako Strindbergova Královna Kristýna, egyptská královna v Shawově hře Caesar a Kleopatra či Pilar v Komu zvoní hrana od Ernesta Hemingwaye.

Rok 1968 znamenal pro herečku v nejlepších letech stop nejenom v divadle, ale také filmu a v televizi (před kamerou se prvně objevila ve dvaadvaceti). Při svém návratu k natáčení v 80. letech ale Jirásková znovu dokázala zazářit, například jako svérázná "babi" ve filmu Sestřičky. Objevila se mimo jiné v trilogii Slunce, seno... režiséra Zdeňka Trošky. Diváky upoutala i další stránkou svého rejstříku v roli primářky Venclovské v Kachyňově filmu Fany. Desítky rolí ztvárnila v televizi, oslnila například v televizním snímku režiséra Martina Hollého Zámek v Čechách.

Počátkem 90. let odmítla Jiřina Jirásková prestižní nabídku angažmá v Národním divadle. V červnu 1990 se stala ředitelkou "své" vinohradské scény, z ředitelny se po deseti letech znovu dokázala vrátit mezi řadové členy souboru.

Byla držitelkou řady ocenění. V roce 1998 například získala cenu Thálie za celoživotní dílo a o deset let později byla uvedena do Dvorany slávy televizní ankety TýTý. V říjnu 2006 jí prezident Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy.

Témata: Jiřina Jirásková