Marta Kubišová: Gotta nesoudila, i když mohla! Proč?

Marta Kubišová 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. listopadu 2019 9:25 | Aktualizováno: 1. listopadu 2019 15:01

Dnešní oslavenkyně Marta Kubišová už narozeninové přání od Karla Gotta nedostane. S Mistrem měla dobré vztahy, ačkoliv by mu podle řady lidí mohla leccos vyčítat. Proč zpěvačka svého kolegu nikdy nesoudila?

Právě dnes slaví Marta Kubišová 77. narozeniny, přesně měsíc po smrti váženého kolegy Karla Gotta (†80). Tomu mohla leccos vyčítat, ale nikdy to neudělala, ačkoliv on za minulého režimu dál směle koncertoval, zatímco ona se dlouhých dvacet let musela nuceně věnovat jiným zaměstnáním. Po říjnové smrti Slavíka ale řekla, že ho soudit rozhodně nebude.

„Co by mi to pomohlo? Já přece nejsem žádná soudkyně. Přece se od někoho neotočím, když se se mnou chce bavit,“ vysvětlila nedávno v rozhovoru pro Deník N. S Gottem se o tom prý bavili mnohokrát, ačkoliv mu ona říkala, ať se na to vykašle, že to nemá smysl dál rozebírat.

Kubišová nejspíš tušila, že Gott v hloubi duše litoval, že nestáli na stejné straně. „Bylo z toho patrné, že se tím zabývá a že ho to zpětně bolí. Byl si toho vědomý a přiznal, že se tím trápí. Už jen to, že o tom měl potřebu mluvit, bylo podle mě očistný,“ konstatovala oblíbená zpěvačka.

„Když jsme letěli nedlouho po revoluci do Tokia s orchestrem Luboše Andršta, tak se o tom se mnou kluci z kapely bavili. Já jim říkám: ‚Kdybych se na všechno dívala tak přísně jako vy, nemohla bych si v Praze povídat vůbec s nikým‛,“ zavzpomínala v rozhovoru pro uvedený deník.

Témata: Marta Kubišová Karel Gott