Češi schytali pořádnou facku! Moderátor se dopálil a takhle jim to vytmavil!

Kraus, Jan

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. října 2019 21:24

Moderátor a bavič Jan Kraus se ve svém pořadu nevybíravě pustil do mladých Čechů, hlavně studentů. Nelíbí se mu totiž, jak se snaží ve škole či na univerzitách podvádět. I proto se rozhodl, že jim promluví do duše.

„Musím říct, že dneska mě úplně fascinovalo, když jsem četl v novinách, že u nás studenti dovedou vynaložit ohromné úsilí a píli, aby zabránili tomu, že jejich opisování práce se neprozradí,“ podivoval se na úvod své show Jan Kraus.

Připomněl, že dnes existuje hned několik afér, ve kterých se vyšetřuje, kdo kde opsal nějakou vysokoškolskou práci. „A tak se ti studenti prý dnes velmi sofistikovaně zaobírají tím, jak to opsat, aby se na to nepřišlo,“ vysvětloval moderátor těm divákům, kteří v problematice nejsou tak zběhlí.

„Jeden z oblíbených receptů je, že to pošlou na ten oblíbený program, který to umí rozlišit. A když on to v rámci těch změn nepozná, tak je to dobrý. A nejosvědčenější je prý přeložit něco z angličtiny do češtiny a je pokoj,“ popsal nejčastější metody podvádění Kraus.

„Děsí mě to proto, že v komunismu to bylo legitimní, protože to, co jsme se učili, byla z velké části lež. Ne ve všech oborech, ale z velké části. A celej ten systém byl člověku odpornej a tak se snažil dělat, že ho nemá… Ale dneska? Já to vlastně nejsem schopný pochopit, že má dneska – třicet let po všem – pocit, že jenom tu školu nějak splní a pak už je to všechno jedno,“ divil se moderátor.

I proto se rozhodl mladým promluvit do duše. „Ono ty vědomosti a vzdělání jsou nejcennější majetek, který člověk má. I proto, že to je jediný kapitál, který si může vzít všude s sebou. Ale všiml jsem si, že lidi dokonce řeší, jak být u maturity ve spojení s kamarádem vysílačkou a tak dále. Mělo by být úkolem našeho školství, a je vidět, že se to zatím nedaří, vysvětlit studentům a žákům, že být za blba je opravdu ostuda,“ vzkázal na závěr Kraus.

Témata: Jan Kraus češi