Radek Banga: Drsné vzpomínky na dětství! Rodina věčně neměla peníze!

Radoslav Banga, známější pod pseudonymem Gipsy, je rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu, který již od svých 13 let působí na české hip hopové scéně.

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. října 2019 18:32 | Aktualizováno: 29. října 2019 19:44

Zpěvák a rapper Radek Banga zavzpomínal na to, jak těžké měl dětství. Jeho rodiče prý často neměli peníze a tak jeho strava nebyla právě ideální. I proto jej pořádně štve,, když dnes někdo plýtvá jídlem!

„Si hlavně nezačněte myslet, že jsem se dal na food blog, když tady furt postuju jídlo,“ směje se Banga, který na svém profilu poněkud netradičně zveřejnil fotku hromady ovoce na talíři.

Proč tedy takový příspěvek vůbec postoval? Čechům chtěl poslat důležitý vzkaz!  „Chtěl jsem jen říct, že já jako malej vůbec neznal nějaký ovoce k snídani nebo tak. U Romů se jedlo tenkrát hodně nezdravě, samej bůček, salámy, vajíčka. My neměli věčně peníze, takže jsem k snídani často neměl ani ovoce, ani vajíčka a byl jsem rád, že jsem někdy dostal Gothaj nebo takový ty hnusy, co si rádoby hrajou na šunku,“ zavzpomínal na dětství zpěvák.

Dneska je to podle něj všechno naopak. „Plýtvání je tady v ČR velký problém, který většina domácností vůbec neřeší. Pokaždé, když zapomeneme v lednici nějaké jídlo a zkazí se, štve mě to. Strašně nerad plýtvám jídlem, my byli fakt chudí a jídla se snažím vážit,“ vysvětluje Radek Banga.

I proto přiznává, že nechápe, proč si lidé kupují zásoby jídla tak, že nakonec půlku vyhodí. „Ale abych se přiznal, tak i my jsme se to museli naučit. Už několik let se snažíme nakupovat tak, aby se plýtvalo skutečně co nejméně. Nejde jen o peníze, je v tom mnohem víc, než nějaký pitomý prachy. A i kdyby to bylo jen jablko s banánem - každé jídlo má svou cenu. Klucí ze Súdánu by vám mohli vyprávět,“ vzkazuje Čechům hudebník.

Témata: Radoslav Banga jídlo