Jan Saudek: Státní vyznamenání od Zemana? No konečně! Havel mě neměl rád!

Jan Saudek

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. října 2019 9:29 | Aktualizováno: 29. října 2019 16:41

Jedním z těch, kteří v pondělí na Pražském hradě převzali státní vyznamenání, byl i světoznámý fotograf Jan Saudek. Podle svých slov na státní vyznamenání čekal dlouhých třicet let!

Jan Saudek je znám daleko za hranicemi České republiky. Na svém kontě už má třeba francouzský Řád umění a literatury či vyznamenání Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména vlasti v zahraničí od českého ministra kultury.

Od Miloše Zemana teď spolu s dalšímu 26 lidmi získal medaili Za zásluhy. Proč na státní vyznamenání musel čekat tak dlouho? Sám Saudek tvrdí, že jej prezident Václav Havel neměl v oblibě! „Ten první prezident mě neměl rád,“ uvedl fotograf pro Novinky.cz.

Sám Saudek dokonce v minulosti odmítl Václava Havla fotit! „Když mi v červenci 1968 nabídli šest tisíc západoněmeckých marek od Allgemaine Zeitung za jakékoliv fotky Václava Havla, se kterým jsem se jakž takž znal – netykali jsme si – odmítl jsem to. Přitom ty peníze bych potřeboval! V té době jsem byl dělník," vzpomínal Saudek v knize 1968 očima 50. 

I proto je rád, že se ocenění od prezidenta nakonec dočkal! „Kdo ví, jak dlouho nám bude dovoleno ještě čekat. Přišlo to v pravý čas,“ říká teď Saudek. Tohoto ocenění si podle svých slov váží víc než toho francouzského. „Francouzi mi mohou být ukradení. Tohle je nesrovnatelně víc. Tahle země je má vlast,“ říká svérázný umělec.

Témata: Jan Saudek státní vyznamenání Václav Havel Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu