Jiří Schmitzer a jeho temná minulost: Vězení za zabití!

Jiří Schmitzer

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. října 2019 8:59 | Aktualizováno: 26. října 2019 20:22

Herec a písničkář Jiří Schmitzer, který 25. října oslaví sedmdesátiny, se u diváků zapsal desítkami filmových a televizních rolí. Jeho divadelní kariéra je pak úzce spjata se souborem pražské Ypsilonky. Své herecké působení, korunované třemi Českými lvy, Schmitzer "vyvažuje" jako svérázný písničkář. V poslední době se objevil v úspěšném seriálu Most nebo ve filmu Staříci.

K jeho nejznámějším snímkům patří Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Černí baroni, Marečku, podejte mi pero, Amerika nebo seriál Zdivočelá země. Prvního Českého lva získal v roce 1997 za roli mukla z uranového lágru 50. let ve snímku Bumerang. Poté následovaly ještě další dvě sošky - za Hřebejkovu Krásku v nesnázích (2006) a za roli v psychologickém dramatu Jako nikdy (2013).

V hudební branži se Schmitzer považuje za klasického "bigbíťáka". Hraje od mládí, veřejnosti se však více představil až v roce 1997, kdy vydal první album Recitál. Poté následovaly desky Šílenec (2000), Bouda (2003) a Sbírka kiksů (2008). K písničkám na pomezí rocku a folku píše Schmitzer humorné, přemýšlivé, někdy ironizující texty odrážející obraz doby. Se svojí kytarou je oblíbeným účastníkem letních festivalů.

Rodák z Prahy vystudoval DAMU (1974) a svou hereckou dráhu započal v Činoherním klubu v Ústí nad Labem, odkud po devíti letech přešel do pražského Studia Ypsilon. V minulosti se skladatelsky podílel na hudbě pro několik divadelních inscenací, v roce 2008 též knižně vydal pod názvem Kanimůra ze Šardonu výbor svých textů.

O svém soukromí Schmitzer nehovoří. Jeho komplikovaný vztah s otcem, hercem Jiřím Sovákem (spolu si zahráli v komedii Marečku, podejte mi pero nebo v seriálu Chalupáři), poznamenala v 70. letech dopravní nehoda. Schmitzer ji tehdy způsobil pod vlivem alkoholu, při nehodě zemřel chodec. Herec se dostal do vězení.

Nadšený parašutista si před lety získal popularitu svojí účastí v televizní taneční soutěži StarDance - Když hvězdy tančí. S velmi vysokým kurzem se protančil až do semifinále.

Témata: Jiří Schmitzer